Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οι «αριστερούληδες» που απαγόρευσαν έργο στο θέατρο «Εμπρός»!

Σάλο και αρνητικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να μην ανέβει στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» η παράσταση «Ιερή Πόρνη» του Γιάννη Σολδάτου, μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος σε ημερήσια εφημερίδα, όπου έκανε λόγο για σαρωτικές αλλαγές στο πεδίο του κινηματογράφου. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση λογοκρισίας του θεατρικού έργου, μοναδική στα ελληνικά χρονικά, αφού ακόμη και η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να εμποδίσει το ανέβασμα του «Corpus Christi», πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή και ενώ ήδη βρίσκονταν στο Θέατρο στου Ψυρρή αρκετοί θεατές. Η λαϊκή συνέλευση του θεάτρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας απαγόρευσε το ανέβασμα του έργου, που αποτελούνταν από δύο μονόπρακτα, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Σολδάτου αλλά και της συζύγου του Εφης Βενιανάκη. Με τη δικαιολογία ότι ο συγγραφέας είναι «συστημικός», καθότι τελεί ατύπως σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, οι «γνωστοί-άγνωστοι» εμπόδισαν το κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση, καταργώντας έτσι το αναφαίρετο δικαίωμα της δημοκρατικής έκφρασης.


«Πάνω σε εκείνη τη σκηνή όπου μάτωσαν ιερά τέρατα του θεάτρου μας και στο όνομα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας αναγορεύτηκα εχθρός του λαού και του θεάτρου και απαγορεύθηκε παράσταση άνεργων ηθοποιών, που στο τέλος έβγαζαν ένα κουτί για να ρίξει ο κάθε θεατής ό,τι προαιρείται. Δεν ζητάω συμπαράσταση από κανέναν, κρούω ακόμη έναν κώδωνα κινδύνου...» ανέφερε σε εκτενή επιστολή του ο σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Μάλιστα, λόγω του ότι αρχικά είχε αναφερθεί ότι στην απαγόρευση προέβησαν οι άνεργοι ηθοποιοί που λειτουργούν το Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός», ο κ. Σολδάτος χθες εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι την απόφαση πήρε η γενική συνέλευση, την οποία απαρτίζουν ηθοποιοί, άνεργοι και μη.

Το απρόκλητο αυτό συμβάν καταδίκασαν γνωστοί θεατρικοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Λεία Βιτάλη, αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Η λογοκρισία της παράστασης έρχεται μετά τη συνέντευξη του Γ. Σολδάτου, στην οποία υποστήριξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ορισμένοι πολιτιστικοί φορείς να συρρικνωθούν ή ακόμη και να συγχωνευτούν λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο ίδιος πριν από λίγο καιρό ανέλαβε τον ρόλο του άτυπου συμβούλου του κ. Τζαβάρα, αλλά και χρέη συντονιστή σε θέματα διαλόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού σινεμά.
http://www.dimokratianews.gr/content/16191/%CE%BF%CE%B9-%C2%AB%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%C2%AB%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%82%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια: