Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 19:54
Μιχάλης Παπανίδης


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε αργά το απόγευμα η Fitch.

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν ήδη παρουσιάσει αξιοσημείωτη ζήτηση μετά από τρία χρόνια μηδενικού έως και αρνητικού ενδιαφέροντος και ο αμερικανικός οίκος «ακολούθησε» στην ουσία τους επενδυτές, που εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες βλέπουν ευκαιρίες και σχετικά κέρδη από τα ελληνικά κρατικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «B-» από «CCC» προηγουμένως, με σταθερό οutlook. Η σταθερότητα της πρόβλεψης έχει ξεχωριστή σημασία καθώς οι αξιολογητές δεν βλέπουν ανατροπές, εκτροχιασμούς και πισωγυρίσματα της ελληνικής οικονομίας τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά εμφανίζει πλέον και θετική προοπτική.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης κατά μία βαθμίδα αντανακλά του εξής παράγοντες: «Η ελληνική οικονομία εξισορροπείται: Έχει γίνει ξεκάθαρη πρόοδος προς την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ενώ η εσωτερική υποτίμηση έχει αρχίσει να καθιερώνεται. Το τίμημα είναι υψηλό όσον αφορά στη χαμένη παραγωγή και την αύξηση της ανεργίας και η ικανότητα για ανάκαμψη είναι ακόμα αμφίβολη. Ωστόσο, η διαγραφή χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσει σε άνοδο τους δείκτες οικονομικού κλίματος της κεντρικής τράπεζας σε υψηλό τριών ετών και ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει».

http://www.zougla.gr/money/article/i-fitch-anava8mizi-tin-elada

Δεν υπάρχουν σχόλια: