Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Xειροπέδες στους φοροφυγάδες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 15:15
Νόμο με αυστηρές ποινές και κυρώσεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να τροποποιήσει έξι σημεία του ποινολογίου της Εφορίας.

H πρώτη μεγάλη τομή αφορά την προώθηση ρύθμισης για τον μη ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινικών διώξεων και των ποινών κάθειρξης για χρέη και φοροδιαφυγή ποσού άνω των 200.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των νομικών εμποδίων για δήμευση-εξπρές κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων, εφόσον οι ελεγκτικές αρχές διαπιστώσουν ότι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα, όπως απόκρυψη μεγάλων εισοδημάτων, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υποβολή ψευδών και εικονικών δηλώσεων πόθεν έσχες και φοροκλοπή που ζημιώνει σοβαρά το Δημόσιο.

Άλλη επικείμενη τομή έχει να κάνει με την «ενεχυρίαση» των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του φοροπαραβάτη, έτσι ώστε το Δημόσιο να διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη διαπίστωση του αδικήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν είναι οι εξής:

- Μπαίνουν σε «ενέχυρο» τα δεσμευμένα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, με στόχο το Δημόσιο να μπορεί να προβεί σε κατάσχεση ή παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου, και μόνο σε περίπτωση που εκείνος δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια να του επιστρέφει τα χρήματα - εν προκειμένω εντόκως.

- Καταργούνται τα εμπόδια για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτών που διώκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

- Τέρμα στους συμβιβασμούς. Επεκτείνεται σε όλο το πλέγμα των άμεσων και έμμεσων φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου η απαγόρευση διοικητικού συμβιβασμού, καθώς και των πάσης φύσεως ευνοϊκών κινήτρων σε φορολογουμένους που εντοπίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και να μην έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους.

- Δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης βρόμικου χρήματος, ακόμη κι αν ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα πορίσματα ελέγχου των Αρχών και την καταβολή ολόκληρου του πρόσθετου φόρου που βεβαιώνεται. Η ποινή δεν θα αίρεται ούτε σε περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη και έφεσης από την πλευρά του φορολογουμένου. Το βασικό σενάριο για τον πήχη της φοροδιαφυγής αφορά το ποσό των 200.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση του εν λόγω ορίου.

- Απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του ΦΠΑ αλλά και της διαδικασίας επιστροφής φόρων, ενίσχυση των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου, αντικειμενική επιλογή για τον έλεγχο των φορολογουμένων βάσει επικινδυνότητας.

- Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες εξπρές για φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: