Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

FT: Η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η σύνθεση της Βουλής η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Ιουνίου 2012 είναι ίσως η χειρότερη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Για χώρα η οποία μεταμορφώνεται αργά αλλά σταθερά στην επόμενη Δημοκρατία της Βαϊμάρης κάνουν λόγο οι Financial Times, αναφερόμενοι στην Ελλάδα. Σε άρθρο τους, το οποίο υπογράφει ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ότι η σύνθεση της ελληνικής Βουλής η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Ιουνίου 2012 είναι ίσως η χειρότερη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
«Η χειρότερη σύνθεση Βουλής στη σύγχρονη ιστορία»
Νεοναζί, σταλινικοί και μαοϊκοί μαζί με ριζοσπάστες αριστερούς, λαϊκιστές δεξιοί και πολυάριθμοι υπερασπιστές παρανοϊκών θεωριών συνωμοσίας 

εισήλθαν στο κοινοβούλιο, αναφέρει ο κ. Χατζής, συμπληρώνοντας ότι την ίδια στιγμή οι πλέον προσεκτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι αποτυχίες των κυβερνητικών πολιτικών ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτεύγματα του τελευταίου έτους.
Βασικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν ή δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όσες πέτυχαν είναι εύθραυστες, τα μέλη της κυβέρνησης φοβούνται το πολιτικό κόστος και τις συγκρούσεις, πολλοί υπουργικοί θώκοι καταλαμβάνονται από «ανεπαρκείς κομματικούς γραφειοκράτες», σημειώνεται στο άρθρο του βρετανικού οικονομικού φύλλου.

«Αναξιόπιστη δημαγωγική αντιπολίτευση»
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον κ. Χατζή, έχει υπερβεί κάθε όριο δημαγωγίας και λαϊκισμού.
«Ένα μείγμα οικονομικού αναλφαβητισμού, στενοκεφαλιάς, δογματισμού και καιροσκοπισμού την καθιστούν εντελώς αναξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή μέτρια κυβέρνηση», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κατάθλιψης και απαισιοδοξίας, ο εξτρεμισμός ανθεί, σημειώνεται στο άρθρο των FT.

«Εμπιστοσύνη σε ένα νεοναζιστικό κόμμα»
Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι οι έλληνες ψηφοφόροι όχι μόνον εμπιστεύτηκαν ένα νεοναζιστικό κόμμα - τη Χρυσή Αυγή - δίνοντάς του μια σημαντική παρουσία στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά το έστειλαν εκεί μολονότι οι ηγέτες του δεν προσπαθούσαν καν να κρύψουν τη βίαιη δράση τους και να «μεταμφιεστούν σε απλούς, ειρηνόφιλους ακροδεξιούς».
Η αντίδραση της κυβέρνησης Σαμαρά στη δολοφονία, από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, χαρακτηρίζεται τολμηρή και ντροπιαστική ταυτόχρονα. Τολμηρή σε ό,τι αφορά την έλλειψη δισταγμών να προσαχθεί ακόμη και η ηγεσία της οργάνωσης στη δικαιοσύνη και να προφυλακιστούν βουλευτές της, ντροπιαστική επειδή, σύμφωνα με τους FT, δεν έγινε με τον προσήκοντα σεβασμό στο γράμμα του νόμου και στα δικαιώματα των κατηγορουμένων.
Ναυτεμπορική,http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/ft_7.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: