Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

14/12/13

«Απάνθρωπος εκτοπισμός» και ξεμπέρδεψε για Αρμενία

ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΙ «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μια φωτογραφία από τον «εκτοπισμό» των Αρμενίων
Μια φωτογραφία από τον «εκτοπισμό» των Αρμενίων
Ενα εύρημα, της χρήσης μιας... παράκαμψης για να βγει μπροστά, χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που επισκέπτεται το Ερεβάν, δηλώνοντας ότι ο εκτοπισμός των Αρμενίων κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν «απάνθρωπος» και ζητώντας την αποκατάσταση της «δίκαιης μνήμης».

Πέρασε έτσι από το πλάι «γεγονότων» που η χώρα του αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία και έκανε μια δήλωση που σίγουρα βοήθησε στην καλλιέργεια καλύτερου κλίματος κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία.
«Θεωρώ ότι αυτό το κύμα εκτοπισμών από το καθεστώς των Νεότουρκων ήταν απόλυτο σφάλμα. Σφάλμα και ταυτόχρονα απάνθρωπη πράξη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του.
Ο Τούρκος αξιωματούχος συμμετείχε στη διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, στο Ερεβάν, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην Αρμενία από το 2009 και την αποτυχία των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, αν και έχει υιοθετήσει μια περισσότερο συμφιλιωτική προσέγγιση, εξακολουθεί να αρνείται τον όρο «γενοκτονία».
«Δεν εγκρίνουμε»
Η αρμενική κοινότητα της οθωμανικής Τουρκίας έπεσε θύμα σφαγών και εκτοπισμών μεταξύ 1915 και 1917 και η Αρμενία, πολλά ξένα κοινοβούλια και ιστορικοί από ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως «γενοκτονία» αυτά τα γεγονότα.
«Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση τους εκτοπισμούς» των Αρμενίων δήλωσε προσεκτικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας την αρμενική πλευρά να επιδείξει ευελιξία και να προχωρήσει στο δρόμο της συμφιλίωσης.
Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον Αρμένιο ομόλογό του Εντβαρντ Ναλμπαντιάν, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, ο Αχμέντ Νταβούτογλου απηύθυνε δημοσίως έκκληση για τη συμφιλίωση των δύο χωρών στη βάση μιας «δίκαιης μνήμης».
Το παρελθόν, βεβαίως, δεν αποτελεί καλό προηγούμενο. Το 2009, Τουρκία και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνίες συμφιλίωσης αλλά η προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε σε διάστημα εξαμήνου, καθώς η κάθε πλευρά κατήγγειλε προσπάθειες της άλλης να ξαναγράψει κείμενα και να επιβάλει νέους όρους. Τα δύο κοινοβούλια, εξάλλου, δεν επικύρωσαν τις συμφωνίες.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=404583     (ΠΗΓΕΣ: AFP-ΕΝ.ΑΡΑ.ΑΖ-ΑΠΕ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: