Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

21/12/13

R.Abdullayev: Η Ελλάδα πύλη της SOCAR για την Ε.Ε.

του Χάρη Φλουδόπουλου
Υπεγράφη προ ολίγου παρουσία του προέδρου της Socar Rovnag Abdullayev η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν.

Το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο υφυπουργός ενέργειας Α.Παπαγεωργίου, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ Γ.Εμίρης και Κ.Μανιατόπουλος, καθώς  και υψηλόβαθμα στελέχη της SOCAR από την πλευρά των Αζέρων.

Ο Rovnag Abdullayev τόνισε κατά τον χαιρετισμό του την πρόθεση της SOCAR και του Αζερμπαϊτζάν να ενισχύσουν την θέση τους ως αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, το Αζερμπαϊτζάν επενδύει σημαντικά κεφάλαια τόσο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος της Σαχ Ντενίζ, όσο και για τη δημιουργία νέων υποδομών μεταφορας όπως ο TAP.

Ο κ. Abdullayev επισήμανε ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα υλοποίησης για την ευρύτερη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ. Πρόσθεσε ότι στους στόχους της SOCAR με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνονται τόσο οι επενδύσεις εντός της Ελλάδας, όσο και η ευρύτερη επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων για την οποία βάση θα αποτελέσει η χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου τόνισε ότι σιγά-σιγά επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος πρώτα με την επιλογή του αγωγού TAP, στη συνέχεια με τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, ενώ, όπως είπε, ακολουθούν κι άλλα σημαντικά βήματα. Προχωράμε και στα επόμενα βήματα για την επίτευξη των στόχων μας, η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν επίσης είναι στρατηγική και μακροπρόθεσμη για τις επόμενες δεκαετίες, δημιουργούμε μια «σχέση ζωής» με τους Αζέρους, όπως σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ.Μανιατόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR δημιουργεί τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος και η SOCAR να κάνει την Ελλάδα πύλη για τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη.

Έμπρακτη ψήφο στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας από μια μεγάλη και σοβαρή εταιρεία χαρακτήρισε την πώληση ο διευθύνων  σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ.Εμίρης. Λάβαμε ένα πολύ καλό τίμημα, η συνεργασία μας με τη Socar ήταν εξαιρετική, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να συμβάλλει στην μακροχρόνια σταθερότητα και ανάπτυξη τη ελληνικής οικονομίας, κατέληξε ο κ. Εμίρης.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάζεται στη SOCAR έναντι 400 εκατ. ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
Υπεγράφη σήμερα η Συμφωνία Πώλησης Μετοχών (SPA) του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στην αζέρικη εταιρεία «State oil Company of the Republic of Azerbaijan» (SOCAR) με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Προέδρου της SOCAR, κ. Rovnag Abdullayev. Ταυτόχρονα, υπεγράφη και η Συμφωνία Μετόχων (SHA), μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας ύψους €400 εκατ., που αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.  

Επισημαίνεται, ότι για την  ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών  εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα.

Πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=1929321

Δεν υπάρχουν σχόλια: