Σάββατο 10 Μαΐου 2014


Κορυφώνεται η ένταση και οι αντιδράσεις, εντός και εκτός ΕΣΗΕΑ, για την απόφαση παραχώρησης αίθουσας του κτιρίου της Ενώσεων Συντακτών στις εκδόσεις Κονιδάρη για την παρουσίαση του βιβλίου με τις απόψεις του Σάββα Ξηρού, «Πολιτική ευθύνη».
Η απόφαση προκάλεσε σε πρώτη φάση έντονη αναστάτωση μεταξύ των μελών του ΔΣ της Ενωσης, καθώς πέρασε με οριακή πλειοψηφία και έντονες διαφωνίες. Αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, ήρθαν οι
πρώτες αντιδράσεις στα social media. Αλλες με -μαύρο- χιούμορ (τύπου «στην παρουσίαση θα έρθει και ο Χριστόδουλος;») και άλλες οργισμένες και καταγγελτικές. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που ανάρτησε στο twitter του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης: «Η αριστερή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να δώσει αίθουσά της για την παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Ξηρού… Και έχει θρηνήσει και μέλη της».



Αμέσως μετά, τα μέλη του Δ.Σ. που διαφωνούν με την απόφαση, δηλαδή η πρόεδρος, Μαρία Αντωνιάδου και οι 
Δημήτρης Κοτταρίδης, Χρήστος Κυρίτσης, Αγγελική Γυπάκη, εξέδωσαν ανακοίνωση για να διαχωρίσουν τη θέση τους και να εφράσουν την ολοκληρωτική αντίθεσή τους: «Διαφωνούμε πλήρως με την εν λόγω απόφαση, η οποία είναι αντίθετη με τον θεσμικό ρόλο της ΕΣΗΕΑ και θεωρούμε πως δεν μπορεί να αποτελέσει η Ένωση βήμα προβολής εγκληματικών πράξεων. Οποιαδήποτε διευκόλυνση στην προβολή των εγκληματικών πράξεων τρομοκρατών που καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, και από την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί πρόκληση στις ηθικές αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας και δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της αλήθειας, όπως επιτάσσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα».
Ακολούθησε νέα ανακοίνωση από την παράταξη Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία (υπογράφεται από τα μέλη του Δ.Σ., Χρήστο Κυρίτση, Αγγελική Γυπάκη), η οποία χαρακτηρίζει την απόφαση ως «πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και τους συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων» και την καταγγέλλει ότι «διευκολύνει και δίνει βήμα στον δημόσιο εγκωμιασμό τελεσθέντων κακουργημάτων» και «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ηθική, τον αξιακό Κώδικα μιας ευνομούμενης Πολιτείας και τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης απέναντι στην Ελληνική Κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: