Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Επισπεύδονται τρεις νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις



Μετά το πράσινο φως που έλαβαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δύο μεγάλων τουριστικών επενδύσεων σε Κέα και Μήλο, τρία νέα μεγάλα τουριστικά επενδυτικά σχέδια προωθούνται σε Κρήτη, Κεντρική Ελλάδα και Ιθάκη, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μίλησε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος», που διοργανώνει το περιοδικό «Economist».

Πρόκειται για το τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills στην Κεντρική Ελλάδα, επένδυση που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων.

Επίσης, το Iliad resort στην Ιθάκη, το οποίο θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες, καθώς και το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ίτανος Γαία» στο Λασίθι της Κρήτης, το οποίο θα αποτελείται από πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, ενώ αναμένεται το έργο να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας.

«Ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η ενέργεια, οι αεροπορικές μεταφορές, η ναυτιλία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους υποψήφιους επενδυτές» δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και επεσήμανε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο στη χώρα, τονίζοντας δύο χαρακτηριστικά του, ότι πρώτον βάζει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στις επενδύσεις και, δεύτερον, ότι δημιουργεί ένα συνεκτικό και κυρίως σταθερό πλαίσιο, ώστε ο κάθε υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις έναντι της Πολιτείας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι με μια σειρά στοχευμένων μέτρων, όπως η θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, η τροποποίηση του χωροταξικού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, η προώθηση της τουριστικής κατοικίας και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η Ελλάδα κατέστη ιδιαίτερα ελκυστικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

Επίσης, εστίασε σε πρόσθετα νομοθετικά μέτρα, μεταξύ των οποίων ο πρόσφατος νόμος που διευκολύνει την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές.

Για τις τελευταίες μπορεί να χορηγούνται άδειες διαμονής στον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της στρατηγικής επένδυσης και σε άλλα 10 πρόσωπα μαζί με τις οικογένειές τους, δήλωσε η υπουργός και κάλεσε τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στη χώρα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι οι επενδυτές θα βρουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μια χώρα που διαθέτει από τις ομορφότερες τοποθεσίες στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: