Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ο Θεός σώζει την Ελλάδα…

Σάββας Καλεντερίδης  27-10-2018

...

Όμως κλείνοντας το άρθρο θέλω να δικαιολογήσω τον τίτλο:
Με την ανακοίνωση από πλευράς Κοτζιά-Τσίπρα του χαρμόσυνου νέου για τη σταδιακή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, η Τουρκία έκανε ένα στρατηγικό λάθος. Κάλεσε τον πρέσβη μας στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του έκανε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας, θέλοντας με τον πιο επίσημο τρόπο να υπενθυμίσει στην Ελλάδα ότι είναι εν ισχύ η απόφαση της 8ης Ιουνίου 1995 της «Εθνοσυνέλευσης του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους», με την οποία εξουσιοδοτείται η τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, σε περίπτωση που αυτή αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ν.μ.


Πρέπει να σημειώσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Όμως επειδή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις προηγούμενες δκεαετίες έχουν δεχτεί πιέσεις εκτός από την Τουρκία και από τις ΗΠΑ για το θέμα, δηλαδή για να μην ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας στο Αιγαίο, και επειδή η Ελλάδα διά της απραξίας στην ουσία ήταν σαν να απεμπόλησε αυτό το κυριαρχικό της δικαίωμα, η κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ είχε το εξής εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα αποτέλεσμα.
Έδωσαν οι Τούρκοι το δικαίωμα στην Ελλάδα, με την εξαιρετικά εύστοχη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, να «φρεσκάρει» το δικαίωμα της επέκτασης και να δηλώσει ότι αυτό παραμένει στο τραπέζι και θα γίνει όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή. Ήταν μια δήλωση που είχε να γίνει δεκάδες χρόνια και έγινε χάρις στο στρατηγικό λάθος των Τούρκων.
Γι’ αυτό και ο τίτλος «Ο Θεός σώζει την Ελλάδα…» αν και ήθελα να γράψω ότι «Αυτή η χώρα συνεχίζει να υπάρχει από τύχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: