Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

Ioannis Bougas

30-12-2019

31/12/1943 ΜΟΛΑΟΙ. ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΣΩΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ 1944!
Αυτές τις ημέρες το 1943, τρίτο χρόνο της Κατοχής, έγινε το μαζικό έγκλημα του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στους Μολάους της Λακωνίας, που φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο γι αυτά που ακολούθησαν το 1944.
. Έγινε πρώτη φορά επίθεση του ΕΛΑΣ με πολλές εκατοντάδες αντάρτες εναντίον πόλεως, των Μολάων, γιατί 150 περίπου κάτοικοι είχαν πάρει Ιταλικά όπλα από την τοπική Γερμανική μονάδα για να κρατήσουν μακριά από την πόλη τους τις οργανώσεις του ΚΚΕ (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΤΑ, κλπ.),
. Όταν οι αντάρτες μπήκαν στην πόλη, έκαψαν τα σπίτια της ηγετικής ομάδας, και έστησαν «Λαϊκό Δικαστήριο» για να ανακοινώσουν τις (προαποφασισμένες) ποινές,


. Τα 39 άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο –μεταξύ των οποίων και μιά γυναίκα- οδηγήθηκαν στον Πάρνωνα και αφού πρώτα βασανίστηκαν, σφάγησαν και ρίχτηκαν σε μιά καταβόθρα (πρώτη γνωστή χρήση καταβόθρας), γνωστή ως η Τρύπα του Ταράτσα την 31η Δεκεμβρίου 1943, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με πρώτο τον ιερέα της πόλεως και πολλοί ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί.
Η μαζική αυτή σφαγή έχει πολλά κοινά σημεία με τη σφαγή στην Πηγάδα του Μελιγαλά: (1) Μερικοί από τους σφαγείς στον Μελιγαλά ήταν από τα χωριά του Πάρνωνα και από την ίδια μονάδα του ΕΛΑΣ, (2) Ίδιος τρόπος επιλογής των θυμάτων, της εκτέλεσής τους, και του «ενταφιασμού» τους, (3) Ένα μέλος της Επιτροπής των «δικαστών» του ΕΑΜ στους Μολάους, ο Γκίκας Φράγκος –τελοιόφοιτος Νομικής, και ένας «δικαστής» στον Μελιγαλά, ο δικηγόρος Βασίλης Μπράβος, κατέφυγαν φυγόδικοι και γιά «επιμόρφωση» στο Στρατόπεδο του Μπούλκες στη Γιουγκοσλαβία. Επέστρεψαν μαζί προς το τέλος του 1947, και ο Ζαχαριάδης τους διόρισε στις δύο υψηλότερες θέσεις του Αντάρτικου της Πελοποννήσου (τον πρώτο Μέραρχο, και τον δεύτερο Επιτελάρχη του). Όμως, στη Φωκίδα, καθ’οδό για την Πελοπόννησο, έπεσαν σε ενέδρα του Στρατού και σκοτώθηκαν.
Τα γεγονότα των Μολάων περιγράφονται λεπτομερώς στο έργο μου "ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, "Ελεύθερος Μωριάς 1943-43", Τόμος Α΄. Εκτεταμένη περίληψη δίδεται και στη χθεσινή μου ανάρτηση στον τοίχο μου, εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: