Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1944

 
Όμηροι των Δεκεμβριανών Δολοφονούνται από τον ΕΛΑΣ, η Κυβέρνηση Αμνηστεύει Δολοφόνους, Δικαστές Αθωώνουν άλλους γιατί το έκαναν «σε Κατάσταση Βλακείας»!
Ήρθε μετά η Αστική Τάξη –οι Πολιτικοί της- και κήρυξε τη λήθη των εγκλημάτων για «Εθνική Συμφιλίωση», και η Ελλάδα έγινε και παραμένει η «τελευταία Σοβιετία της Ευρώπης»!
9/1/1945 ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΥΛΙΔΟΣ το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 11 ΟΜΗΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ!

Με την ήττα του ΕΛΑΣ στην Αθήνα στα Δεκεμβριανά, όσοι αντάρτες έφευγαν βόρεια, έσερναν μαζί τους και ομήρους. Μιά ομάδα του ΕΛΑΣ που έσερνε και 150 – 200 ομήρους, σταμάτησε στη Χαλκίδα. Εκεί επίταξε καίκια για να φθάσει άνετα και γρήγορα στη Θεσσαλία. Στους ομήρους που μετέφεραν πρόσθεσαν και 15 άτομα από τη Χαλκίδα. Ήσαν αξιωματικοί του Τάγματος Ευζώνων Ευβοίας και της Χωροφυλακής, αλλά και πολίτες.
Τα καίκια κατευθύνθηκαν στη Στυλίδα, πλησίον της Λαμίας, όπου αποβιβάστηκαν οι αντάρτες με τους ομήρους. Τελικός προορισμός ήταν η Λαζαρίνα Τρικάλων, όπου κατέληξαν χιλιάδες όμηροι από την Αθήνα.
Σε κάποιο σημείο της πεζοπορίας από τη Στυλίδα προς Λαμία και μετά για τη Λαζαρίνα, οι Ελασίτες ξεχώρισαν 11 κρατούμενους και τους μετέφεραν πίσω στο παραλιακό χωριό Αγία Μαρίνα Στυλίδος. Στην Αγία Μαρίνα, ντόπιοι σφαγείς της ΟΠΛΑ ή του Εφεδρικού ΕΛΑΣ, επιβίβασαν τους κρατουμένους σε βάρκες κορίτες και τους μετέφεραν στο μικρό νησάκι Γλαρονήσι, το οποίον δεν υπάρχει σήμερα, λόγω των προσχώσεων του Σπερχειού.
Την νύχτα άναψαν φωτιές, έβαλαν τους κρατούμενους να σκάψουν έναν ομαδικό τάφο, και μετά τους κτύπησαν με φτυάρια και αξίνες, τους σκότωσαν και τους έθαψαν όλους μαζί.
Τον Απρίλιο του 1945, όταν οι Βρετανοί και τα Τάγματα Εθνοφυλακής, ελευθέρωσαν όλους τους κρατουμένους ομήρους στη Θεσσαλία, έμαθαν και για τους 11 που οδηγήθηκαν στην Αγία Μαρίνα. Έγιναν ανακρίσεις και έφθασαν μέχρι τον ομαδικό τάφο. Όταν έγινε η εκταφή, τα χέρια των θυμάτων ήταν δεμένα με χοντρό καλώδιο και τα περισσότερα θύματα είχαν κακκώσεις και θραύσεις της κεφαλής τους από σκληρό όργανο. (Ιδε αποκόμματα εφημερίδος). (Πάντως, στα πρακτικά της δίκης των κατηγορουμένων καταγράφεται ότι ο θάνατος επήλθε από βολές πυροβόλων όπλων).
Οι συγγενείς έκαναν αναγνώριση των μισολυωμένων σορών από τα ρούχα που φορούσαν, έβαλαν τα πτώματα σε φέρετρα στο καΐκι, που είχε φτάσει από την Χαλκίδα και τα μετέφεραν το Σάββατο 28 Απριλίου 1945 στη Χαλκίδα όπου έγινε η κηδεία τους και ο οριστικός ενταφιασμός με τιμές.
Τα ονόματα των εκτελεσθέντων ομήρων είναι τα εξής:
Ταγματάρχης Δημήτριος Λυκίδης (κατάγματα κρανίου και σιαγώνος)
Λοχαγός Σπυρίδων Παλαιοδημόπουλος (κατάγματα οστών κρανίου)
Λοχαγός Τριαντάφυλλος Καραθανάσης (κατάγματα οστών κεφαλής)
Ανθυπομοίραρχος Αθανάσιος Τσιροδήμος
Ανθυπασπιστής Αθανάσιος Λύκος (πολτοποιημένη κεφαλή και κάταγμα μηρού)
Ανθυπασπιστής Δημήτριος Κοκορίκος (κατάγματα οστών κρανίου)
Χωροφύλακας Ιωάννης Αγγελέτος
Χωροφύλακας Νικόλαος Σκοπελίτης (κατάγματα οστών κρανίου)
Συμβολαιογράφος Σπυρίδων Σπυρόπουλος
Έμπορος Γεώργιος Καραθανάσης * (κατάγματα κεφαλής, προσώπου και σιαγώνος)
Κτηματίας Νικόλαος Ντουρντουβέλας. (κατάγματα οστών κρανίου και προσώπου)
* αυτός ήταν ο περιβόητος λήσταρχος Καραθανάσης, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο οποίος είχε συλληφθεί από το Ε.Λ.Α.Ν. το 1943-1944.
Τον Οκτώβριο του 1945 για τους φόνους των 11 Χαλκιδέων συνελήφθησαν τέσσερις φονιάδε από την Αγία Μαρίνας -Ανδρέας και Ιωάννης Κουλακιώτης, και οι Σπύρος και Ιωάννης Πανταζής- και φυλακίστηκαν, αλλά τον Σεπτέμβριο του 1947αποφυλακίστηκαν με την αμνηστία της κυβέρνησης Σοφούλη!.
Το 1948 συνελήφθησαν εκ νέου, δικάστηκαν στη Χαλκίδα, και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι 4 εκτελέστηκαν στις 25 Μαΐου 1949, στο ακρωτήριο Τούρλος της Αίγινας (ΦΕΚ 39/27-5-1949).
Μαζί τους στη Χαλκίδα δικάστηκαν και άλλοι, οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή, αλλά απηλλάγησαν για διαφόρους λόγους, συνήθως όμως γιατι βρίσκονταν σε «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΚΕΙΑΣ»! (Ίδε Λεπτομέρειες στη φωτογραφία αποσπάσματος από την απόφαση του Δικαστηρίου)
(ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στον κ. Κώστα Αλπόγλου από τη Στυλίδα για την αποκάλυψη αυτού του φριχτού μαζικού εγκλήματος και την έρευνα των στοιχείων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: