ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949
20-1-1949. Ο «ΔΣΕ» καταλαμβάνει* το Καρπενήσι και το κρατά έως τις 8 Φεβρουαρίου!
Ακολουθούν στοιχεία από τα Εγκλήματα, το Παιδομάζωμα, το γενικό Πλιάτσικο και τη βίαιη Στρατολογία νέων (αγοριών και κοριτσιών) που έκανε ο ΕΛΑΣ στο Καρπενήσι.
Από μιά Έκθεση του Εισαγγελέως Πρωτοδικών (φωτογραφία) για τα εγκλήματα, διαβάζουμε:
«...Δύο μαυροσκούφηδες ευρέθησαν εις το χωρίον Μυρίκη, κάτω και έναντι μύλων κρεουργημένοι με μαχαίρας στο στήθος και με τα χέρια δεμένα με σύρμα.
Του ενός το πόδι είναι κομμένο από το γόνα και κάτω, του δε άλλου κομμένο το κεφάλι και πεταμένο στο ρέμα.
Του ενός το σαγόνι είναι βγαλμένο [...]
Εις θέσιν Καλπάρι Καρπενησίου ευρέθησαν 6 σφαγμένοι [...]
Εις Άγιον Γεώργιον Φθιώτιδος, ενώπιον του Μιχ. Γεροντογιάννη, ένας αντάρτης έσφαξε έναν αξιωματικόν που ητο ξανθός αφού πρώτα τον κτύπησε με τον υποκόπανο και τον έβαλε και γδύθηκε..[...]
Τρείς άγνωστοι δεμένοι με σύρμα και καμμένοι με βενζίνα ευρέθησαν κοντά στο χωρίον Κλουσείον.. [...]
Το βράδυ της καταρεύσεως, ήτοι της 20ης-21ης Ιανουαρίου, οι αντάρτες έριψαν χειροβομβίδες εντός του νοσοκομείου δι ών επυρπολήθη τούτο. Από τη φωτιά ΚΑΤΑΚΑΗΚΑΝ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 28 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ...[...]
Εντός υπογείου αχυρώνος, αντάρτης εφόνευσε την Βασιλική Χ. Αρμάγου, την κόρη της 5-6 ετών και τρία παιδιά του Αθαν. Κοντοπάνου, 15 ετών και κάτω....».
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών στη μάχη και των δολοφονημένων στρατιωτών, ΜΑΥ, χωροφυλάκων και αμάχων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο δήμαρχος της πόλης Κ. Σακκαλής.
Άλλη τραγική κατηγορία θυμάτων ήταν τα 400-700 βιαίως στρατολογημένα αγόρια και κορίτσια από το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά.
Ο τότε διευθυντής της Νομαρχίας σε έκθεσή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών έγραφε:
«Μέχρι και της ημέρας της εκ Καρπενησίου αποχωρήσεώς των εξηκολούθησεν η στρατολογία νέων και νεανίδων [...] διά την στρατολογίαν εχρησιμοποιήθη κατάλογος συνταγείς υπό των αρχισυμμοριτών Λώλου και Καπλάνη, αμφοτέρων καταγομένων εκ Καρπενησίου...».
Τραγικές στιγμές έζησαν πολλοί από εκείνους που διέφυγαν από την πόλη τη νύκτα της 20ής προς την 21η Ιανουαρίου και κινήθηκαν προς τη Λαμία ή το Αγρίνιο. Αλλοι σκοτώθηκαν από τους αντάρτες, άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν και μετά δολοφονήθηκαν, ενώ αρκετοί πέθαναν από το κρύο.
Παγωμένους βρήκαν τον διοικητή της Χωροφυλακής Ευρυτανίας, τον διοικητή Χωροφυλακής Καρπενησίου και άλλους 43 ανθρώπους.
Οι αντάρτες άδειασαν τις αποθήκες του στρατού από εφόδια και πυρομαχικά, την τράπεζα από χρήματα, τους στρατώνες από 100 τουλάχιστον πολύτιμους ημιόνους, και έκαναν ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και κατοικίες των εθνικοφρόνων πολιτών. Στην πόλη είχαν καταφύγει και πολλές εκατοντάδες κάτοικοι από τα γύρω χωριά της Ευρυτανίας.
Το Καρπενήσι το ανακατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός στις 8 Φεβρουαρίου υπό τις διαταγές του υποστρατήγου Θρασύβουλου Τσακαλώτου, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την Πελοπόννησο όπου με της επιχείρηση ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ είχε τελειώσει το αντάρτικο της Πελοποννήσου. Μάλιστα, η τελική καταστρεπτική ήττα των ανταρτών στην Πελοπόννησο –με 208 νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες- έγινε στις 21 Ιανουαρίου του 1949 στο Λεωνίδιο, όταν άρχιζε η επίθεση στο Καρπενήσι.
Από τους κομμουνιστές πρωταγωνιστές, ο Διαμαντής σκοτώθηκε αλλά ο Γιώτης επέζησε.
Μεταξύ 1954 που επέστρεψε παράνομα από το Παραπέτασμα και το 1966 καταδικάστηκε 20 φορές σε ισόβια από 14 Κακουργιοδικεία και 1 Εφετείο, αλλά δεν τιμωρήθηκε ΗΘΙΚΑ (!) για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητος που έκαναν οι αντάρτες του (υπάρχουν βέβαια μαρτυρίες και για δικές του αυτουργίες).
Αντίθετα, έγινε αρχηγός του ΚΚΕ, φίλος πρωθυπουργών καί προέδρων, και τιμηθείς από το κράτος στον θάνατό του. Η «εξορία» του στη Λέρο από τη δικτατορία (φωτό με τον Λουλέ) δεν μετρά ως τιμωρία, ούτε τα 12 χρόνια στις φυλακές και τα δικαστήρια μεταξύ 1954 και 1966.
Αυτή η έλλειψη απονομής δικαίου σε θύτες και θύματα, για εγκλήματα σαν αυτά που έγιναν στο Καρπενήσι, δημιούργησε Ιστορικό κενό το οποίον κάλυψαν οι θύτες και οι απολογητές τους με ψευδολογίες και ανδραγαθήματα στη θέση των εγκλημάτων!
(*) Την επίθεση στο Καρπενήσι την έκανε η μεραρχία του καπετάν Γιώτη (Χαρ. Φλωρακη) και του καπετάν Διαμαντή (Γιαν. Αλεξάνδρου) -2,900 αντάρτες) την νύχτα της 19ης Ιανουαρίου . Το Καρπενήσι το υπερασπίζονταν δυό ελαφρά τάγματα πεζικού, χωροφύλακες και ΜΑΥ, σύνολο 1500 περίπου άνδρες.
Η πόλη έπεσε κυρίως λόγω αλαζονείας των ηγετών των αμυνομένων και λανθασμένου σχεδίου άμυνας ,που είχε αφήσει ακάλυπτη μιά πλευρά της πόλης που είναι το βουνό Βελούχι, μιά μονάδα ανταρτών μπήκε ανενόχλητη στην πόλη. Οι αντάρτες κατέλαβαν τελικά την πόλη την επόμενη νύχτα, την 20η προς 21η Ιανουαρίου, που είχε ξεσπάσει και φοβερή χιονοθύελλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου