Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 12-12-2022

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ 1946
Την 23 Νοεμβρίου 1946 δύναμη κομμουνιστών με βαρύ οπλισμό, επετέθη στους 20 άνδρες του Σταθμού Χωροφυλακής του χωριού Βασσαρά Λακωνίας. Μετά από πολύωρη μάχη που ακολούθησε, και αφού σώθηκαν τα πυρομαχικά τους, οι μαχόμενοι Χωροφύλακες αναγκάστηκαν να παραδοθούν στους συμμορίτες καθώς οι ενισχύσεις που ζήτησαν δεν κατάφεραν να έρθουν εγκαίρως.

Το απόσπασμα που ήρθε ετεροχρονισμένα σε βοήθεια από τη Σπάρτη, αρχικά συνάντησε έναν τραυματία Χωροφύλακα στον δρόμο, και ακόμη έναν τραυματία κρυπτόμενο σε θαμνώδη περιοχή, και όταν έφθασε στο πεδίο της μάχης βρήκε και έναν ακόμη τραυματία λιπόθυμο εντός του Σταθμού Χωροφυλακής, τον οποίο οι συμμορίτες θεώρησαν νεκρό.
Βέβαια την εικόνα που αντίκρισε το απόσπασμα σχετικά με την τύχη των υπολοίπων 17 Χωροφυλάκων ήταν τρομερή, αφού οι κομμουνιστοσυμμορίτες αφού είχαν απογυμνώσει τους παραδοθέντες Χωροφύλακες του Σταθμού Χωροφυλακής των Βασσαρών, τους κατακρεούργησαν προκαλώντας τους αργό και οδυνηρό θάνατο.
Στην φωτογραφία παρατηρούμε σε πραγματικό χρόνο τι αντίκρισε το απόσπασμα το οποίο μόλις έχει φτάσει στον χώρο εκτέλεσης των Χωροφυλάκων, να παρατηρεί με ανάμικτα συναισθήματα τα γυμνά και άψυχα κατακρεουργημένα σώματα των συναδέλφων τους. Τα δεκαεπτά στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής που βρήκαν φρικτό θάνατο από τους αιμοσταγείς κομμουνιστές είναι : Ενωμοτάρχης ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, και οι Χωροφύλακες, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ, ΚΑΒΑΔΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΣΤΡΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΛΑΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΠΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ, ΠΡΙΝΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΡΙΦΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΟΥΡΕΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΤΣΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι δύο από τους τρεις επιζήσαντες της μάχης αποχώρησαν από τη Χωροφυλακή και έκαναν καριέρα ως καθηγητές στη Μέση εκπαίδευση και στη συνέχεια ο ένας εξ αυτών συνέχισε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο, η δε τύχη του τρίτου επιζήσαντος δεν είναι γνωστή (αρχείο κ.Ιωάννη Μπουγά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: