Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

 

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
Μετά την αποχώρηση από την Ελλάδα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ο Νικόλαος Πλαστήρας επέστρεψε στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου τον είχε προσκαλέσει τον Νοέμβριο να επιστρέψει και να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο Πλαστήρας αγνοούσε την επικρατούσα στη χώρα πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση, μετά την 12ετή παραμονή του στο εξωτερικό. Παρά ταύτα υπέγραψε κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων του Δεκεμβρίου 1944 μια προκήρυξη, που είχε συντάξει ο φίλος του Υφυπουργός Στρατιωτικών Α. Σπαής, στην οποία αποκαλούσε τους Ελασίτες <<σπείρα κακοποιών>> και τους καλούσε να καταθέσουν τα όπλα. Στην απάντηση του το ΕΑΜ αναφερόταν ότι οι περισσότεροι φίλοι του είχαν ενταχθεί σε Διοικητικές και Επιτελικές θέσεις του ΕΛΑΣ, που αγωνιζόταν στα βουνά, μη εξαιρουμένου κι αυτού του αδελφού του Γεωργίου Πλαστήρα. Υπερβολή βέβαια τα περί περισσοτέρων, όμως πολλοί Βενιζελικοί κινηματίες, όπως οι Σαράφης, Μπακιρτζής, Μάντακας, Γρηγοριάδης και άλλοι είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.

Ιστορική υπήρξε η στάση του Πλαστήρα κατά τη σύσκεψη της 26ης Δεκεμβρίου 1944 των Αρχηγών των πολιτικών υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Αμφισβήτησε ανοικτά την προσφορά του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση και στην απελευθέρωση της χώρας, κάνοντας λόγο για <<ξεπάστρεμα όλων των δεξιών>> και <<κάψιμο χωριών>>. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Γ. Σιάντος εξανέστη φωνάζοντας:<<Δεν σας επιτρέπω να υβρίζετε τους ηρωικούς μας αντάρτες>> με τον Πλαστήρα να ανταπαντάει: <<Κάθισε κάτω ζαγάρι>>.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του Πρωθυπουργού στις 3 Ιανουαρίου 1945 ο Πλαστήρας επίστευε ότι όλα είχαν τελειώσει πια με τον κομουνιστικό κίνδυνο. Ότι τώρα ως Πρωθυπουργός με ένα παράγγελμα <<τους ζυγούς λύσατε μαρς>>, το ΚΚΕ θα διαλυόταν. Στην αδικαιολόγητη αυτή αισιοδοξία μάλλον οδηγήθηκε από την ήττα του ΕΛΑΣ από τις Ελληνο-Βρετανικές Δυνάμεις και την εγκατάλειψη της Αθήνας. Η απίστευτη αυτή αισιοδοξία επιβεβαιώνεται από δύο μαρτυρίες, εντελώς αντίθετης κατεύθυνσης, μία από την πλευρά του ΕΔΕΣ, για τα όσα είπε στον Στρατηγό Ν. Ζέρβα, και η άλλη από την πλευρά του ΕΑΜ.
Από το βιβλίο <<Αγώνες της Φυλής>> του Μιχ. Μυριδάκη, Υπασπιστού του Ν. Ζέρβα διαβάζουμε τα διαμειφθέντα μεταξύ Πλαστήρα και Ζέρβα κατά τη συνάντησή τους, ως ακολούθως:
<<ΖΕΡΒΑΣ. Εμείς εδώ Αρχηγέ εκάμαμε τον ΕΔΕΣ, εις τον οποίον σε βάλαμε Αρχηγό και χωρίς να έχωμεν τη συγκατάθεσίν σας και εκ παραλλήλου δημιουργήσαμεν και τα ανταρτικά τμήματα του ΕΔΕΣ. Δεν ξέρω αν σας βρίσκωμεν σύμφωνον εφ΄ όλων αυτών.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Την πολιτικήν οργάνωσιν(δηλαδή ΕΔΕΣ) έπρεπε να δημιουργήσετε και καλώς εκάματε, τα ανταρτικά όμως έβλαψαν την Ελλάδα, διότι εξ αιτίας αυτών κατεστράφη όλη η ύπαιθρος.
ΖΕΡΒΑΣ. Εμείς εβλάψαμε την Ελλάδα;
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Και σεις και οι άλλοι, διότι εκάψατε τα χωριά.
ΖΕΡΒΑΣ. Ναι, αλλά αν δεν ήσαν τα ανταρτικά τα δικά μας, σεις θα ευρίσκεσθε τώρα στην Ελλάδα; Και να είσθε σήμερον Πρωθυπουργός αυτής; Εγώ νομίζω όχι και την θέσιν σας αυτήν θα κατείχε ο Άρης Βελουχιώτης.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Η γνώμη μου εμένα είναι αυτή, διότι εγώ με δύο Τάγματα θα ξεκαθάριζα το ΕΑΜ από την Ελλάδα. Με ένα διάγγελμά μου έφυγαν όλοι από την Αθήνα.
ΖΕΡΒΑΣ. Αρχηγέ τα τανκς του Σκόμπυ τους έδιωξαν από την Αθήνα και όχι σεις με το διάγγελμά σας.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ σε εντονότερο τόνο. Εάν σε έναν μήνα υπάρχη ΕΑΜ στην Ελλάδα, να με φτύσετε.
ΖΕΡΒΑΣ. Προς Θεού Αρχηγέ μη λέτε τέτοια πράγματα, διότι θα ρεζιλευθήτε. Βεβαίως επειδή λείπετε 11 χρόνια δεν είσθε, ως φαίνεται, κατατοπισμένος με την σημερινήν κατάστασιν και πρέπει πρώτα να κατατοπισθείτε>>.
Την ίδια αυτοπεποίθηση, όπως και στη συζήτησή του με τον Ζέρβα, εξέφρασε ο Πλαστήρας και στον φίλο και συνεργάτη του Ν. Γρηγοριάδη για την πολιτική εξουδετέρωση της αριστεράς. Ο Γρηγοριάδης εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του, τηρώντας στάση ομοία με εκείνη του Ζέρβα. Από την μεταξύ τους συζήτηση παρατίθενται οι ακόλοθοι διάλογοι:
<<ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ. Μην βιάζεσαι στις κρίσεις σου. Εδώ έγιναν πράγματα που δεν ξέρεις.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Εγώ θα κρατήσω τη Δημοκρατία. Όλος αυτός ο κόσμος θάρθη πάλι μαζί μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ. Λάθος κάνεις, μεγάλο λάθος. Ο <<κόσμος σου>>, ο κόσμος της Καισαριανής και της Κοκκινιάς, αποτελεί τώρα την βάσιν, τη ραχοκοκαλιά του ΕΑΜ. Άλλαξαν οι καιροί Νίκο μου.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Μια Κυριακή θα το αποφασίσω. Θα πάω στην Κοκκινιά, θα κάνω μια κουμπαριά και θα το διαλύσω αυτό το ΕΑΜ σας με δυο κουβέντες μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ. Μην κάνεις καμιά τέτοια ανοησία, γιατί θα γίνης ρεζίλι. Θα σε πάρει ο κόσμος με τους τενεκέδες.
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. Τενεκέδες είναι όλοι αυτοί οι Εαμίτες, οι αλήτες!!!>>
ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Με αυτή την εξωπραγματική αυτοπεποίθηση η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Νικόλαο Πλαστήρα προετοίμασε και υπέγραψε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 την κατάπτυστη Συμφωνία της Βάρκιζας. Ο Πλαστήρας δεν παρέμεινε στη θέση του για την εφαρμογή της, γιατί στις 9 Απριλίου 1945 αναγκάσθηκε να υποβάλει στον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό την παραίτησή του, μετά τη δημοσίευση στο <<Ελληνικό Αίμα>> στις 6 Απριλίου 1945, 4η επέτειο της Γερμανικής επίθεσης, επιστολής του Πλαστήρα, με την οποία εμφανιζόταν Γερμανόφιλος.
ΠΗΓΕΣ.
1. 40 χρόνια στρατιώτης του Αντιστρατήγου Θρασιβούλου Τσακαλώτου.
2. Αγώνες της Φυλής του Μιχαήλ Μυριδάκη.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: