ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ (Ioannis Bougas) - Ιστορία 1940-1949
ΓΕΝΙΚΑ.
Ο Χρήστος Λαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1891 και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και μάλιστα υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στη γνωστή δίκη των <<αυτονομιστών>>, των 25 κομουνιστών στελεχών με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Παντελή Πουλιόπουλο, οι οποίοι επί δικτατορίας Θεοδώρου Παγκάλου το 1925 είχαν κατηγορηθεί για το <<Μακεδονικό>>.
Εξελέγη βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων στις εκλογές των 1926, 1928, 1933 και 1936. Διετέλεσε Υφυπουργός Συγκοινωνιών από το 1930 έως το 1932 στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξελέγη βουλευτής και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 και τον επόμενο χρόνο στην πολυκομματική κυβέρνηση υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε απηνής διώκτης των κομουνιστών. Εισηγήθηκε το Νόμο 509/1947 <<Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών>>, με τον οποίο χιλιάδες κομουνιστών και οδοιπόρων τους παραπέμφθηκαν σε Στρατοδικεία και Κακουργοδικεία της χώρας, πολλοί από τους οποίους και εκτελέσθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο στόχαστρο του ΚΚΕ και να σχεδιασθεί από Κομματική Οργάνωση της Αθήνας η δολοφονία του.
1η ΜΑΙΟΥ 1948. ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ημέρα της Πρωτομαγιάς, ο Χρήστος Λαδάς εξήλθε της κατοικίας του και μετέβηκε στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κυρίτση, όπου ετελείτο η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως για να ανάψει ένα κερί. Ακολούθως εξήλθε του Ιερού Ναού και κατευθύνθηκε προς το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, μία λιμουζίνα αμερικανική μάρκας <<Μπιουίκ>>, προκειμένου να μεταβεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Καθ΄ην στιγμή το υπουργικό αυτοκίνητο διερχόταν με χαμηλή ταχύτητα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου του φιλολογικού συνδέσμου <<Παρνασσός>>, ένας νεαρός, φορώντας τη στολή του σμηνίτου, έτρεξε πίσω του και έρριξε μία χειροβομβίδα, η οποία έσπασε το τζάμι και έπεσε στην πίσω θέση, όπου καθόταν ο Χ. Λαδάς. Η έκρηξη ήταν τρομακτική και προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό του Χ. Λαδά, που διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου και εξέπνευσε τις βραδυνές ώρες της ίδιας ημέρας.
Ο δράστης προσπάθησε να χαθεί στα γύρω στενά δρομάκια της περιοχής. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, οι άνδρες της ασφάλειας του υπουργού και άλλοι αστυνομικοί και πολίτες κυνήγησαν το δράστη και ο οδηγός τραυμάτισε το δράστη στο θώρακα. Κυνηγημένος ο δράστης στην προσπάθειά του να διαφύγει χρησιμοποίησε και άλλη χειροβομβίδα που σκότωσε έναν Αστυνομικό, ονόματι Αθ. Πινακούλιας, και τραυμάτισε άλλους δύο. Τελικά συνελήφθη και σοβαρά τραυματισμένος διακομίσθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Ανακρινόμενος ο δράστης αποκάλυψε τα στοιχεία της ταυτότητάς του, ότι ονομάζεται Ευστράτιος Μουτσογιάννης, και ότι κοντά του κατά τη δολοφονία βρισκόταν ο Διονύσιος Καμπανίδης. Επίσης ομολόγησε ότι είναι μέλος της ΟΠΛΑ με διαφωτιστή τον <<Λεωνίδα>>(Δημήτριος Κωνσταντινίδης), διατάχθηκε από το ΚΚΕ να δολοφονήσει τον Υπουργό και με άλλες πληροφορίες συνελήφθησαν οι συνεργοί του.
ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ.
Η δολοφονία του Χρήστου Λαδά προκάλεσε την άμεση και σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης. Την ίδια ημέρα επεβλήθη ο στρατιωτικός νόμος στην Αθήνα και τη Τρίτη ημέρα του Πάσχα(4η Μαΐου) τουλάχιστον 150 κομουνιστές καταδικασμένοι από Κακουργοδικεία και Στρατοδικεία σε θάνατο για εγκλήματα εκτελέσθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Στις 17 Ιουνίου 1948 άρχισε η δίκη του Ευστρατίου Μουτσογιάννη και των επτά (7) συνεργών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Στις 21 Ιουνίου οι Ευστράτιος Μουτσογιάννης, Διονύσιος Καμπανίδης, Βασ. Ζάννος, Ορ. Μακρίδης, Εμμανουήλ Σαρανταρίδης, Κ. Χατζηκίδης, Κ. Πολατίδης και Χαρ. Ψωμιάδης καταδικάσθηκαν δις σε θάνατο. Οι δύο πρώτοι υπέβαλαν αίτηση χάριτος και η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, γιατί επέδειξαν μεταμέλεια και βοήθησαν τις Αρχές στη εξιχνίαση της υπόθεσης. Οι υπόλοιποι έξι(6) εκτελέσθηκαν στις 25 Ιουνίου 1948 στο Γουδή. Ο Μουτσογιάννης παρέμεινε στη φυλακή έως το 1964, οπότε αποφυλακίσθηκε με τα μέτρα επιείκειας της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.
Στη μνήμη του δολοφονηθέντος Υπουργού Χρήστου Λαδά μία οδός στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρισκόταν η κατοικία του, φέρει το όνομά του(<<Οδός Χρήστου Λαδά>>).
ΠΗΓΗ.
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 3ης Νοεμβρίου του 2007.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου