Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

 ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ.
ΑΥΤΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΓΕΜΑΤΟΙ ΑΠΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ.
Στις 30 Νοεμβρίου 1963 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, χωρίς ενημέρωση της Ελληνικής Κυβέρνησης, επέδωσε διακοίνωση στον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο Δρα Κιουτσούκ για αναθεώρηση 13 άρθρων του Κυπριακού Συντάγματος, των γνωστών << 13 σημείων >> του Μακαρίου. Ο Κιουτσούκ απέσυρε τους Τουρκοκύπριους Υπουργούς και Βουλευτές από την Κυβέρνηση και τη Βουλή της Κύπρου αντίστοιχα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1963 η Άγκυρα απέρριψε τις τροποποιήσεις και τη συνταγματική κρίση θα ακολουθούσε η αιματηρή διακοινοτική σύγκρουση, η δημιουργία θυλάκων στις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου και η χάραξη της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, δηλαδή η επισημοποίηση της defacto διχοτόμησης της Κύπρου.

Στις 27 Μαρτίου 1964 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη ( ΟΥΝΦΙΚΥΠ ), η οποία συγκροτήθηκε από τον ΟΗΕ. Την εύθραυστη εκεχειρία πυροδότησε η στυγερή δολοφονία στις 11 Μαΐου 1964 στο θύλακα της Αμμοχώστου Ελλήνων Αξιωματικών, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου ( ΕΛΔΥΚ ). Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης η δολοφονία έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
<< Την 14.30 ώραν της 11ης Μαΐου τρεις Έλληνες Αξιωματικοί υπηρετούντες εις την Ελληνικήν Δύναμιν Κύπρου, ο Ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος, ο Λοχαγός Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος και ο Λοχαγός Πεζικού Ταρσούλης Παναγιώτης, επιστρέφοντες εις Λευκωσίαν, δι΄αυτοκινήτου μέσω Αμμοχώστου, εισήλθον εκ λάθους εις τον τουρκικόν τομέα της Αμμοχώστου. Αντιληφθέντες την πλάνην των, προσεπάθησαν να οπισθοχωρήσουν, αλλά συνελήφθησαν υπό πενταμελούς περιπόλου Τουρκοκυπρίων, εξ ων τέσσερις έφερον στολήν, ο δε πέμπτος πολιτικήν περιβολήν, οι οποίοι και εζήτησαν τας ταυτότητάς των. Οι Έλληνες Αξιωματικοί επέδειξαν τας ταυτότητάς των, ως Ελλήνων Αξιωματικών, υπηρετούντων εις την ΕΛΔΥΚ. Μετά την επίδειξιν της ταυτότητός των, ο άνευ στολής άτακτος Τουρκοκύπριος τους επυροβόλησεν με ριπήν οπλοπολυβόλου, φονεύσας τον Ταγματάρχην Πούλιον, τον Λοχαγόν Καποτά, τον οδηγόν του αυτοκινήτου Ελληνοκύπριο αστυνομικό Κωστάκην Παντελίδη, υιόν του Αστυνομικού Διευθυντού Λευκωσίας Μιχαλάκη Παντελίδη και τραυματίσας βαρύτατα τον Λοχαγόν Ταρσούλην. Τα πτώματα των τριών φονευθέντων και ο τραυματισθείς Λοχαγός Ταρσούλης παρελήφθησαν από τον Ερυθρόν Σταυρόν και παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου >>.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς καταγόταν από τα Καλάβρυτα και μεγάλωσε ορφανός, γιατί ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του, είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς στη σφαγή των Καλαβρύτων την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτός ήταν ο Τούρκος και εξακολουθεί να είναι μέχρι και στις ημέρες μας. Ανατολίτης και βάρβαρος. Το αποδεικνύουν διαχρονικά τα εγκλήματά του στην μακραίωνα σκλαβιά του Ελληνικού Έθνους. Το αποδεικνύουν οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της υπόλοιπης Μικράς Ασίας. Το αποδεικνύουν οι διωγμοί των ομογενών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου κατά τα έτη 1955 και 1964. Το αποδεικνύουν τα αιματηρά γεγονότα της εισβολής και της παράνομης κατοχής του 38% της Κύπρου. Το αποδεικνύουν οι προκλητικές, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες στο στο Αιγαίο Πέλαγος, στα Δωδεκάνησα και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τα απαράγραπτα κυριαρχικά μας δικαιώματα και της Κύπρου στις περιοχές. Το αποδεικνύουν τα τελευταία χρόνια η ανοχή και ακόμα η υποστήριξη της εισόδου στη χώρα μας παράνομων μεταναστών, όπως με ιδιαίτερο μίσος συνέβη τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Και παρόλα αυτά υπάρχουν Έλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Τουρκία και αφήνουν το ευρώ τους. Δεν γνωρίζουν ότι το ευρώ τους χρησιμοποιείται για την προμήθεια και παρασκευή οπλικών συστημάτων, που στρέφονται κατά της ίδιας της Πατρίδας των; Η συγχωρεμένη και αγράμματη γιαγιά μου, που έζησε υπό Τουρκική σκλαβιά 37 ολόκληρα χρόνια, μου έλεγε: <<Παιδί μου με το Τούρκο αλίς-βερίς(πάρε-δώσε) να μην έχεις στη ζωή σου>>.
Είναι οι πρώτοι Αξιωματικοί που με το αίμα τους πότισαν το αειθαλές δέντρο θυσιών και προσφορών στο Έθνος της ΕΛΔΥΚ. Μιας ηρωικής ΕΛΔΥΚ που πρόσφερε στο Πάνθεον των ηρώων του Έθνους 22 Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά τον << ΑΤΤΙΛΑ-1 >> και 84 Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά τον << ΑΤΤΙΛΑ-2 >>, νεκρούς και αγνοουμένους. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.
Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: