Σάββατο 20 Μαΐου 2023

 

960. ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΛΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ.

Τη νύχτα 19 προς 20 Μαίου 1960 εξεδόθη η απόφαση της δίκης 19 κομμουνιστών στο Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία ότι:
«επεδίδοντο εις την συγκέντρωσην πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και την δι’ ασυρμάτων μετάδοσίν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και την βουλγαρικήν υπηρεσίαν πληροφοριών».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Κώστας Λουλές που είχαν επιστρέψει κρυφά από το Παραπέτασμα.
Για τη συμπεριφορά του Λουλέ στη Ρουμανία το 1949- 1956 προς τα Ελληνόπουλα του Παιδομαζώματος και τους ομήρους κατοίκους από τα χωριά της μεθορίου, δείτε το βιβλίο μου «Η Φωνή της Ειρήνης».
.
Με την απόφαση τουςΣτρατοδικείου καταδικάστηκαν σε ισόβια ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Κώστας Λουλές και άλλοι τέσσαρες.
Για την επιεική απόφαση του στρατοδικείου έπαιξε ρόλο ο πάντα διφορούμενος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του είχε συστήσει στους στρατοδίκες να είναι προσεκτικοί για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την πτώση του κατασκοπευτικού αμερικανικού αεροπλάνου Υ2 στη Σοβιετική Ένωση. Αυτό είχε προκαλέσει τη ματαίωση προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής μεταξύ Χρουστσόφ και Αϊζενχάουερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: