Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

 Ioannis Bougas


 

1/6/2025 Μνημόσυνο για τους 40 απαγχονισθέντες από τους Γερμανούς στι 31 Μαίου 1944.

Στο κατωτέρω δημοσίευμα της «Ελεθερίας Λάρισας» και στις ομιλίες στο μνημόσυνο, δεν θα βρείτε ούτε λέξη γιατί έγιναν τα αντίποινα των Γερμανών. Είναι σαν να λένε οι ομιλητές και η εφημερίδα, ότι εκείνο το πρωί κάποιος Γερμανός αξιωματικός στη Θεσσαλία όταν ξύπνησε αποφάσισε: ας πάμε σήμερα να κρεμάσουμε 40 Έλληνες στο Ορμάν Μαγούλα Φαρσάλων. Αυτή η τακτική ακολουθείται από τους Δημοτικούς Άρχοντες όλης της χώρας για όλους τους Τόπους Μαρτυρίων των κατακτητών και από το ΚΚΕ όταν ομιλεί για τη Λευκή Τρομοκρατία (χιλιάδες αντικομμουνιστές σε κατάσταση μαζικού αμόκ μετά τον Μάρτιο του 1945 άρχισαν να κυνηγούν τους «αγωνιστές της Αντίστασης».




Παραθέτω πρώτα ένα σχετικό απόσπασμα από το επόμενο έργο μου και μετά το δημοσίευμα της Ελευθερίας:
«Στις 29 Μαίου 1944 αντάρτες του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Κάτω Δασόλοφος Φαρσάλων (Ορμάν Μαγούλα) και σκότωσαν έναν έως τέσσαρες Γερμανούς, ανάλογα την πηγή. Τα αντίποινα των Γερμανών ήσαν φριχτά. Στις 31 Μαίου 1944 έφεραν από τον Βόλο, από την φυλακή «Κίτρινη Αποθήκη»», 39 άνδρες και μια γυναίκα και τους κρέμασαν σε κολώνες κατά μήκος της γραμμής, ανενόχλητοι από τους Ελασίτες. Το σχοινί πνιγμού της γυναίκας κόπηκε δυο φορές, αλλά οι Γερμανοί τελικά την κρέμασαν, δεν της χάρισαν τη ζωή».


Ελευθερία Λάρισας 1/6/2025: Μαύρη επέτειος στο «Ορμάν Μαγούλα»


Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης για τη γερμανική θηριωδία στο «Ορμάν Μαγούλα», στον Κάτω Δασόλοφο Φαρσάλων, εκεί όπου εκτελέσθηκαν διά απαγχονισμού 40 πατριώτες από τις περιοχές της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων και την Κοινότητα Δασολόφου, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, συγγενείς των θυμάτων, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής ηγεσίας. Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 31ης Μαΐου του 1944.

Μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Νίκος Φωτίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε «να μη χρειαστεί ποτέ στο μέλλον να δούμε παρόμοια μνημεία όπως εδώ».

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Φαρσάλων, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή υπογράμμισε πως «είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους 40 απαγχονισθέντες συμπατριώτες μας, εδώ, στον Κάτω Δασόλοφο. Όλοι τους νεαροί σε ηλικία, κάτοικοι χωριών του Πηλίου, του Βόλου, αλλά και της Λάρισας. Σαράντα συνολικά, 39 άντρες και μία γυναίκα έγκυος. Γεγονός που συνέβη στις 31 Μαΐου του 1944. Είναι συγκινητική η παρουσία των συγγενών στον χώρο αυτόν. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σας καλωσορίζουμε για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα. Είναι λυπηρό που σήμερα δε βρίσκεται μαζί μας ο Βασίλης Κοντορίζος που κάθε χρόνο ήταν εδώ και απέδιδε φόρο τιμής στους νεκρούς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης που τον σκεπάζει. Ως Δήμος Φαρσάλων και Δημοτική Κοινότητα Δασολόφου τελούμε και θα τελούμε κάθε χρόνο το μνημόσυνο στη μνήμη εκείνων που τόσο άδικα έφυγαν από κοντά μας. Όχι μόνο για να τους θυμόμαστε -γιατί δεν τους ξεχνάμε ποτέ-, αλλά και γιατί θα πρέπει η ιστορία να καταγράφεται.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Χρέος μας είναι να στεκόμαστε σε τέτοια γεγονότα με περισσή προσοχή και να σκεφτόμαστε ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Η θυσία αυτών των ανθρώπων εδώ στο Ορμάν Μαγούλα θα πρέπει να μας δίνει τη δύναμη της συνέχειας έργων σε ειρήνη και όχι σε πόλεμο».

Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Αγγελική Νικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης Βόλου, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη μένουν στη λήθη γεγονότα και στιγμές του παρελθόντος που διαμορφώνουν τη συλλογική μνήμη της κοινότητας και τη δημόσια ιστορία…».

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νατάσα Αδαμοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ας γίνει η θυσία αυτών των ανθρώπων φάρος για τις επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πορταριάς κ. Αθανάσιος Δρόσος σημείωσε «η ιστορία θαμπώνεται μπροστά στους ήρωες, συνεχίζει όμως να μένει στη μνήμη μας. Αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα ήρθαμε εδώ να τιμήσουμε, τους συγχωριανούς μας και να καταθέσουμε ένα στεφάνι στη μνήμη τους. Τους ευχαριστούμε και τους χρωστάμε».

Ακολούθησε προσκλητήριο των 40 εκτελεσθέντων, από τον εγγονό ενός από τους 40 εκτελεσθέντες κ. Σωτήρη Χαλκιά, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Την τελετή συντονίστηκε η δημοτική υπάλληλος του Δήμου Φαρσάλων κ. Βούλα Μπαλαμπάνη.

ΥΓ// Τι επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσω το μαζικό έγκλημα του ΕΛΑΣ στο ίδιο χωριό

Δεν υπάρχουν σχόλια: