Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Ελληνες οι καλύτεροι πολεμιστές του ΝΑΤΟ

Toυ Δήμου Βερύκιου
Εκτός από τους «αγανακτισμένους» Ελληνες που διαδηλώνουν στις πλατείες, υπάρχουν και οι άλλοι Έλληνες... Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, οι «αντιπαραγωγικοί» όπως αστόχως τους αποκάλεσε πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, οι ορκισμένοι να «φυλάττουν Θερμοπύλες», ν΄ αγωνίζονται καθημερινά, να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και να διακρίνονται στον παγκόσμιο στίβο. Δύο απ΄ αυτούς τους Ελληνες αεροπόρους που καθ΄ όλο το Μάιο συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στην Ισπανία, κατέλαβαν την 1η και την 2η θέση «καλύτερου Πολεμιστή».

Είναι ο υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου που έλαβε το δίπλωμα του 1ου καλύτερου Πολεμιστή και ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος που κατέκτησε τον τίτλο του 2ου καλύτερου πολεμιστή. Και οι δύο από την μπαρουτοκαπνισμένη 343 Μοίρα του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη αλλά και του ψυχωμένου Σμηναγού Δινόπουλου που το 1974 κατέρριψε δύο τουρκικά Φάντομ, όταν αυτά τόλμησαν να ανοίξουν πυρ κατά του ανθυποσμηναγού Σκαμπαρδώνη...

Παράδειγμα προς μίμηση
Δύο διακρίσεις άκρως σημαντικές για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και γενικότερα για το φρόνημα των Ελλήνων πολιτών. Δύο τίτλοι που δεν εξαργυρώνονται με χρήμα. Δύο πυγολαμπίδες μέσα στο θεοσκότεινο περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την ελληνική νεολαία. Αυτά τα παιδιά των 1.000 ευρω, οι «αντιπαραγωγικοί» -κατά Θ. Πάγκαλο- χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών, παίρνουν το... αίμα τους πίσω και παγκοσμίως αναδεικνύονται στους καλύτερους και πιο σκληροτράχηλους «κυνηγούς» των αιθέρων.


Κατά τη διάρκεια σκληρών εκπαιδευτικών αερομαχιών στην Ισπανία, μεταξύ Γάλλων με Μιράζ, Πολωνών με Μιg-29, Γερμανών με Tornado, Βρετανών με Hawk, Ισπανών με Εuro fighter και Τούρκων με F-4E, οι δύο Ελληνες πιλότοι με τα F-16 Blk52+ κατέλαβαν την 1η και την 2η θέση ύστερα από ψηφοφορία. Και οι δύο ανήκουν στην 343 Μοίρα με την επωνυμία «Αστέρι», της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας που από 2 έως 27 Μαΐου 2011 συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2011 του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Albacete της Ισπανίας.
Σκοπός της TLP είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μεικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Εκτελέσθηκαν διαφόρων ειδών αποστολές όπως: AI, OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, DEAD, No Flying Zone, CAS, PR και CSAR ημέρας και νύχτας.

Αλλη μια πρωτιά
Επίσης τα στελέχη της 343 Μοίρας επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματικό επίπεδο κατέκτησαν την 1η θέση σε ρόλο Εναέριας Υπεροχής-Air to Air. Επί είκοσι πέντε μέρες συνολικά έγιναν 30 βολές και επιτεύχθηκαν 23 Kill (απώλειες) παρότι ο κύριος ρόλος της Μοίρας ήταν η Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD).

Σε αποστολές SEAD εκτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία και ακρίβεια βολές Harm εξουδετερώνοντας όλους τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί σε όλες τις αποστολές που έλαβαν μέρος (ποσοστό 100%).

Ήταν η πρώτη φορά που ανατέθηκε από το TLP η αρχηγία αποστολής COMAO σε Ιπτάμενο με ρόλο Καταστολής Εχθρικής Αεράμυνας/Προστασίας Αεροπορικών Δυνάμεων-Suppression Enemy Air Defense/Force Protection (SEAD/FP).

Σε αποστολή με σενάριο Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων-No Fly Zone, ορίστηκαν Αρχηγοί Αποστολής-Mission Commanders οι Έλληνες συμμετέχοντες οι οποίοι την εκτέλεσαν υποδειγματικά. Το γεγονός αυτό απέσπασε τα συγχαρητήρια των εκπαιδευτών του TLP και τα ευμενή σχόλια των υπολοίπων αποστολών για τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό των Ιπταμένων της 343Μ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111387179

Δεν υπάρχουν σχόλια: