Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Ποιά ήταν η «Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ»


Την τελευταία της πνοή άφησε η γιαγιά των Μαρασίων. Η γυναίκα σύμβολο των Εβριτών έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας έργο ψυχής για τους Έλληνες.
Η Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης.
Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες – συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα. Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στα Μαράσια. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο.


Λίγα μέτρα χωρίζουν το φτωχόσπιτο από τα συρματοπλέγματα των συνόρων. Από την πολυθρόνα της η υπερήλικη γυναίκα κοιτάζει με ανυπομονησία προς το παράθυρο. Το σώμα της είναι105 χρόνων, στη δύση της ζωής, αλλά το βλέμμα της βγάζει σπίθες.

Σαν 20χρονο κορίτσι. Είναι πρωί και περιμένει τα «παιδιά» της, τους φαντάρους, που «φυλάνε Θερμοπύλες», να έρθουν να τη βοηθήσουν για να υψώσει την ελληνική σημαία στο φυλάκιο των Μαρασίων. Στο Δήμο Τριγώνου, στον βόρειο Έβρο. Είναι το καθήκον της, η δουλειά της. Αυτό που κάνει εδώ και 50 χρόνια. Της αρέσει να τη βλέπουν οι Τούρκοι στρατιώτες της άλλης πλευράς. «Για να φαίνεται η σημαία απέναντι, εκεί όπου γεννήθηκα», λέει η ίδια.

Συμβολίζει τη Μάνα. Όσοι έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους στον Έβρο, οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, τη θυμούνται με λατρεία και ευγνωμοσύνη. Στο σπίτι της έβρισκαν καταφύγιο. Τους μαγείρευε, τους έπλενε, τους συμβούλευε. Έβλεπε τα φανταράκια σαν δικά της παιδιά.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ…
Βραβεύτηκε η Κυρά των Μαρασίων
«Η Κυρά των Μαρασίων μόνο υψώνει την ελληνική σημαία. Ποτέ δεν την υποστέλλει»
Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε η κυρία Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, γνωστή και ως «Κυρά των Μαρασίων» για την πολυετή προσφορά της στους στρατεύσιμους.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ακαδημαϊκοί όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος ο Χρήστος Ζερεφός, ο Βασίλης Βασιλικός, η Κική Δημουλά καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεων

Η πρόταση για την βράβευση της κυρίας Βασιλικής Λαμπίδου, έγινε από τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον δήμαρχο Τριγώνου Έβρου, Μανώλη Χατζηπαναγιώτου.

Γεννημένη το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης η κυρα Βασιλική, με την ανταλλαγή των πληθυσμών βρέθηκε αρχικά στο Ελληνοχώρι, λίγο έξω από το Διδυμότειχο και αργότερα στο Σάκκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε και απόκτησε τέσσερα παιδιά εκ των οποίων τα τρία τα έχασε σε νεαρή ηλικία. Από τότε η κυρά Βασιλική άρχισε να βλέπει όλους τους στρατεύσιμους ως παιδιά της και να τους φροντίζει με την αγάπη και την φροντίδα που θα τους φρόντιζε και η δική τους μάνα.

Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στα Μαράσια. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του χωριού, κτισμένο δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο των Μαρασίων. Καθημερινά η Κυρά των Μαρασίων μέχρι και σήμερα στα βαθιά της γεράματα υψώνει την ελληνική σημαία. Για δεκαετίες φρόντιζε τους στρατιώτες του φυλακίου: Τους μαγείρευε, τους έπλενε τα ρούχα, τους στήριζε στις δύσκολες στιγμές τους και τους αγαπούσε σαν να ήταν τα παιδιά της. Από τα λόγια που ακούστηκαν στην εκδήλωση της απονομής του βραβείου, φαίνεται ότι και οι στρατιώτες που πέρασαν από εκεί την είχαν σαν δεύτερη μάνα.

«Η κυρά Βασιλική υψώνει την ελληνική σημαία και ποτέ δεν την υποστέλλει» είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

«Η τιμή στο πρόσωπο της θα αποτελέσει για τους Ακρίτες τιμή προς όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Τριγώνου Έβρου, που αποτελούν τον ζωντανό προμαχώνα της Πατρίδας μας στην πιο νευραλγική ίσως περιοχή των συνόρων μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριγώνου Μανώλης Χατζηπαναγιώτου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια την έχουν αγκαλιάσει τα κορίτσια του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Της εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες της. Και όταν τα κορίτσια φεύγουν τότε την κάνουν παρέα οι στρατιώτες του φυλακίου και δεν την αφήνουν ποτέ μόνη.

Η κυρα Βασιλική είναι σήμερα 103 ετών και συνεχίζει να ζει από το 1962 στα Μαράσια, στην Ανατολική Θράκη, στο τελευταίο σπίτι δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο του χωριού. Καθημερινά η Κυρά των Μαρασίων, από τότε μέχρι και σήμερα και παρά την ηλικία της, υψώνει την ελληνική σημαία. «Για να φαίνεται απέναντι, εκεί που γεννήθηκα», λέει η ίδια.http://www.thrakinea.gr/2011/06/20/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AC-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια: