Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011
Οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού
Του Κώστα Πικραμένου*
Ανήκω σε αυτούς που παρακολουθούν ψύχραιμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση πάντα με το σκηνικό που διαμορφώνεται σε Ευρώπη και Τουρκία. Άλλωστε η νεοελληνική Ιστορία μας διδάσκει ότι το Ελλαδικό Κράτος μεγαλούργησε πάντα χάρη στις ευνοϊκές ισορροπίες δυνάμεων της Βόρειας Ευρώπης (Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα) και την εσωτερική φθορά της Τουρκίας ή Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε την απόλυτη χρεωκοπία του νεο-ελληνικού πολιτικάντικου συστήματος. Τις τελευταίες ώρες ζούμε την απόλυτη κατάντια του δικομματισμού που προσπαθεί να κερδίσει επικοινωνιακά γνωρίζοντας ότι στα δημόσια ταμεία υπάρχουν αποθεματικά μόνο για 20 ημέρες... Κανείς δεν θέλει να ζήσει εικόνες κατοχής 1941-1944 αλλά όλοι κάνουν τα πάντα για να οδηγηθούμε στο αναπόφευκτο.
Στο προηγούμενο άρθρο μου (Τα εργαλεία του Νεο-οθωμανισμού) παρουσίασα τους κρατικούς και μη κυβερνητικούς φορείς που συνθέτουν το πλέγμα των δράσεων εντός και εκτός Τουρκίας προκειμένη η γείτονα χώρα να αναδειχτεί σε παγκόσμια δύναμη εντός του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα.
Τα εργαλεία του Νεο-οθωμανισμού
Το όραμα του Οζαλ προέβλεπε μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου από τα Ουράλια μέχρι την Αδριατική. Προκειμένου να κερδίσει «τις καρδιές» του Τουρκικού Κόσμου της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων ίδρυσε το 1992 τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας ΤΙΚΑ. Την περίοδο 1992-2002 ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ αφορούσε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια με προτεραιότητα τις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας. Μόλις ήλθε στην εξουσία το ΑΚΡ ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ εκτινάχθηκε από 85 εκ δολλάρια (το 2002) στα …967 εκ δολλάρια (2010) !!! (σ.σ Ο προυπολογισμός της ΕΥΠ είναι πολύ χαμηλότερος του ΤΙΚΑ)
Το ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται όχι μόνο σε ανθρωπιστικές δράσεις εν καιρώ φυσικών καταστροφών αλλά και σε αναπτυξιακά έργα όπου την μερίδα του λέοντος των κατά τόπους εργολαβιών λαμβάνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της MUSIAD. (Για τη σχέση ΑΚΡ- MUSIAD και το ισλαμικό κεφάλαιο μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου «Τα Διπλωματικά Έγγραφα για την Τουρκία» http://ekdotika.blogspot.com)
Πρόσφατα ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας το οποίο διευθύνει μέγας θεωρητικός του Νεοθωμανισμού. Το συγκεκριμένο γραφείο χρηματοδοτείται από το Γραφείο της Πρωθυπουργίας και έχει ως στόχο την προστασία, αναπαλαίωση ή συντήρηση Οθωμανικών Μνημείων στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Όσον αφορά στη μικρή χώρα του Γιώργου Παπανδρέου, στόχος του γραφείου είναι το Fethiye τζαμί στην Αθήνα και η Καβάλα σε πρώτη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των Οθωμανικών μνημείων της Ελλάδος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (στην Αθήνα) υποστηρίζει ακαδημαικά τις «οθωμανικές ανησυχίες» του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας.
Οι θεωρητικοί του Νεο-οθωμανισμού
Στο παρόν άρθρο μου αποκαλύπτω τους θεωρητικούς του Νεο-οθωμανισμού οι οποίοι χαράζουν τους γενικούς προσανατολισμούς της Μεγάλης Τουρκίας του 21ου αιώνα. Πρόκειται για πανεπιστημιακούς με σπουδές στο εξωτερικό, ευχέρεια στη χρήση ξένων γλώσεων και κοσμοπολίτικη θεώρηση της διεθνούς σκηνής. (Για την επιρροή Γκιουλέν εντός του ΑΚΡ μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου «Τα Διπλωματικά Έγγραφα για την Τουρκία» http://ekdotika.blogspot.com)
Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται πέριξ του Αχμέτ Νταβούτογλου και λειτουργούν ως κομιστές της νεο-οθωμανικής ιδεολογίας συμμετέχοντας σε ημερίδες και πάνελ τόσο σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις ΗΠΑ. Κάποιοι από αυτούς μισθοδοτούνται από Αμερικανικά Πανεπιστήμια όπου παραδίδουν μαθήματα Οθωμανικής Ιστορίας και πολιτισμού.
Συγκεκριμένα η τρόικα των θεωρητικών του Νεο-οθωμανισμού είναι οι: Ibrahim Kalin, Hakan Yavuz και Βulent Aras. Oι άνθρωποι αυτοί είναι απολύτως άγνωστοι στο Ελληνικό κοινό και στη συντριπτική πλειονότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και αναλυτών.
Ο Ιbrahim Kalin είναι σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν και υπεύθυνος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας (βλέπε παραπάνω) που υπάγεται απευθείας στον Γραφείο Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Κυβέρνησης. Ο Κalin πρόσφατα είχε βρεθεί στην Αθήνα (συνοδεία με τον Εγεμέν Μπαγίς, υπεύθυνο υποθέσεων ΕΕ) προκειμένου να «εξηγήσει» (κεκλεισμένων των θυρών) στους ανθρώπους του ΕΛΙΑΜΕΠ το όραμα της Τουρκίας για την νεο-οθωμανική Ελλάδα του 21ου αιώνα μέσω της σύστασης του Στρατηγικού Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας. Ο Κalin είναι μέλος της κοινότητας Γκιουλέν, αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ (συμφερόντων Γκιουλέν) και έχει διδάξει σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει αναλάβει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Βulent Aras είναι το δεξί χέρι του Αχμέτ Νταβούτογλου. Μόλις ο Νταβούτογλου ανέλαβε το Υπ. Εξωτερικών (2009) ο Βulent Aras ανέλαβε επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (SAM) δηλαδή του πλέον νευραλγικού τομέα ανάλυσης και σχεδιασμού της Τουρκικής Διπλωματίας. Είναι εκ των ιδρυτών του SETAV του πλέον ισχυρού και φιλοκυβερνητικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Τουρκίας με αδρά χρηματοδότηση. Οπαδός της κοινότητας Γκιουλέν.
Ο Hakan Yavuz απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους Τουρκολογίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει συγγράψει με τον John Esposito (καθηγητή του Πανεπιστημίου Georgetown) το πόνημα «Toυρκικό Ισλάμ και Κοσμικότητα: Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν». Σημερα διδάσκει στο Κέντρο Μέσης Ανατολής στο Salt Lake City στις ΗΠΑ. Δεν κατέχει επίσημα κρατική θέση αλλά διαθέτη μεγάλη επιρροή στο ακαδημαικό κατεστημένο των ΗΠΑ.
Ας προσέχουν λοιπόν οι άνθρωποι του ΕΛΙΑΜΕΠ ποιους προσκαλούν στην Ελλάδα και τι επιδιώξεις έχουν. Εμείς θα είμαστε εδώ για τους υπενθυμίζουμε kim kimdir.
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Wikileaks – Tα Διπλωματικά Εγγραφα για την Τουρκία» (http://ekdotika.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου