Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Το ζήτημα των ΑΟΖ είναι περίπλοκο και ευαίσθητο σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ

SigmaLive/ΚΥΠΕ
Στο θέμα των πληροφοριών που θέλουν την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση να ζητάει από Κύπρο και Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με την Ελλάδα όμως να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνονται.

Σημείωσε δε ότι «στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, αλλά και σε συνέχεια επαφών που έχει κάνει η Πρεσβεία μας στο Κάιρο, επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα».

Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι οι σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας είναι πολύ στενές, ότι η Ελλάδα στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Αίγυπτο και τη θεωρεί μια χώρα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ελληνας εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόσκληση προς Τουρκία και Κύπρο από την πλευρά της Αιγύπτου έχει γίνει και αν έχει γίνει, αυτό, τότε μπαίνει ζήτημα ευθείας αποδοχής της τουρκικής θέσης περί μη ύπαρξης ΑΟΖ Καστελορίζου, επανέλαβε ότι οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν ήδη υπογεγραμμένη και κυρωθείσα συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, άρα εκ των πραγμάτων δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από οικονομικά οφέλη που δημιουργεί, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας και για αυτό το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Είναι μία πολιτική την οποία την ασκεί ενεργά».

Σημείωσε παράλληλα ότι «με την Κυπριακή Δημοκρατία η επαφή μας είναι συνεχής, είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε συζητήσει σε όλα τα επίπεδα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και εντάσσεται, βέβαια, στην ευρύτερη στρατηγική και το σχεδιασμό που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Αλλά και με την Τουρκία επιθυμούμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μας και για αυτό το λόγο και υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να αναζητήσουμε τις δυνατότητες προόδου σε αυτό το ζήτημα».

Ο Ελληνας εκπρόσωπος χαρακτήρισε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, «ένα πάρα πολύ πολύπλοκο, τεχνικό και ευαίσθητο ζήτημα» για το οποίο απαιτείται χρόνος και «η καλή βούληση και η καλή διάθεση των μερών και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπάρχει τέτοια διάθεση. Οι δύο χώρες έχουν πολύ φιλικές σχέσεις, έχουν και οι δύο κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε υπάρχει η βάση επάνω στην οποία συζητάμε και έχουν την επιθυμία να προχωρήσουν». Επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει και να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο την οποία χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στη Λιβύη, όπου επίσης είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας, την οποία η Ελλάδα στήριξε. Πρόσθεσε ότι «έχει επαναλειτουργήσει η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη, υπάρχουν τακτικές και πυκνές επαφές με την Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή στη Λιβύη, και θα συνεχίσουμε και εκεί τη στενή μας συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: