Κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο ζητά η Ντ. Μπακογιάννη
Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Την άποψή της «συμμερίστηκε» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, που προανήγγειλε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, κατά την ενημέρωση της Βουλής ότι η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης έχει συστήσει επιτροπή, όπως και ο Δήμος Αθηναίων, για το θέμα.Το ζήτημα κυριάρχησε στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης των ανεξάρτητων βουλευτών που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τόσο η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Νίκος Δένδιας και του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, ζήτησαν να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, πριν το κέντρο της Αθήνας καταστεί απροσπέλαστο για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως μπορούν να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και απευθυνόμενη στον κ. Παπουτσή είπε: «φέρτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλιώς το κέντρο θα καταστραφεί, πάρτε την πρωτοβουλία για να την ψηφίσουμε». Ταυτόχρονα, προειδοποίησε τον υπουργό «να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την Αριστερά η οποία θα βγει στα κάγκελα», καθώς τα κόμματα της αριστεράς «έχουν την άποψη ότι πρέπει να κλείνουν λιμάνια και την Ακρόπολη και να καταστρέφουν την οικονομία της πόλης και τον τουρισμό».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως δεν είναι δυνατόν 28 άτομα να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας ωστόσο πως το ζήτημα του περιορισμού των διαδηλώσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πραγματικό χρόνο και με τη δέουσα ευαισθησία σε όλες τις παραμέτρους και της ιστορικής εμπειρίας του χθες, αλλά και των πραγματικών συνθηκών του σήμερα.
Ο Αθανάσιος Πλεύρης του ΛΑΟΣ υπενθύμισε πως το κόμμα του έφερε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου και κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν όταν θα έρθει στην Ολομέλεια.
Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι συμμερίζεται τη γνώμη των πολιτών και του εμπορικού κόσμου του κέντρου, οι οποίοι αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον τόπο που ζουν κι εργάζονται και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Όπως είπε, το υπουργείο του έθεσε το ζήτημα σε όλους τους φορείς και η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία δια του υπουργού Δικαιοσύνης, συστήνοντας επιτροπή στην οποία συζητούνται οι προτάσεις όλων, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και ο δήμαρχος Αθηναίων.
«Είμαι βέβαιος ότι θα τις παρουσιάσετε όλοι τις προτάσεις σας», πρόσθεσε και σημείωσε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει λειτουργήσει με «σκέψη και περίσκεψη», διότι, «δεν υπήρξε άλλος υπουργός που να αντιμετώπισε 3.900 πορείες στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε ενάμιση χρόνο».
«Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Δεν πρόκειται να περάσουν τέτοια μέτρα», ήταν η άμεση απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Θ. Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε: «Ξεχάστε το. Οι διαδηλώσεις είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστεί ο λαός σε όλα τα δεινά από την πολιτική του Μνημονίου. Αν θέλετε να στερήσετε και αυτό το δικαίωμα, θα βρεθείτε σε εκπλήξεις πάνδημες και παλλαϊκές».
«Αν δεν θέλεις να λύσεις το θέμα κάνε μια επιτροπή είπε ο Μαρξ» και «στο μεταξύ θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας λόγω της κατάστασης», ανταπάντησε η κ. Μπακογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου