Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στη νορβηγική εταιρεία PGS οι σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Παιζόταν ανάμεσα σε αυτή και μία Αγγλική, γεγονός που εξηγεί την επιθετική στάση του Κάμερον έναντι της Ελλάδας!





Στη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) ανατέθηκαν τελικά οι σεισμικές ερευνητικές εργασίες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος.


Οπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο στις, , ο διαγωνισμός «παιζόταν» ανάμεσα στην εταιρία αυτή και σε μια Αγγλική! Προφανώς λοιπόν και οι πρόσφατες επιθέσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Κάμερον, κατά της Ελλάδος, στόχο είχαν την πίεση προς πάσα κατεύθυνση για την αρνητική αυτή εξέλιξη, που ήταν ορατή στον ορίζοντα!

Οι .. πιέσεις αυτές, δεν προήλθαν μόνο δια στόματος Πρωθυπουργού αλλά από πολλά Βρετανικά ΜΜΕ, που όπως φαίνεται, σκοπό είχαν την αλλαγή του ...

τελικού νικητή του διαγωνισμού, δηλαδή τους νορβηγούς!!!

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του αναδόχου ως απολύτως καθαρή και διαφανή, με όρους ξεκάθαρους, γεγονός που συντέλεσε υπέρ της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, στο διαγωνισμό, που είχε καταληκτική ημερομηνία τις αρχές του 2012, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους συνολικά οκτώ εταιρείες. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις: TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGS VERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι στα μέσα του 2014 θα προκηρυχθεί νέος γύρος διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ανέφερε ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία. Σημείωσε ακόμη ότι στην αξιολόγηση που προηγήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου η χώρα μας είχε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του BEICIOP Franlab (IFP) ως τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ, ενώ τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση ήταν η τεχνική ικανότητα για την υλοποίηση του έργου, η διαθέσιμη τεχνολογία, η εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές, το πρόγραμμα που προτάθηκε για τον επερχόμενο γύρο παραχωρήσεων, οι προσφερόμενοι οικονομικοί όροι για το ελληνικό δημόσιο, τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διεθνής εμπειρία σε σεισμικές έρευνες και η οικονομική ευρωστία.


http://attikanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: