Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον «λύκο» των Εξαρχείων

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει πλέον η στήριξη που είχαν προσφέρει το 2006 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε προφυλακισμένο τότε, γνωστό αντιεξουσιαστή, ύστερα από τη νέα (προ ημερών) σύλληψή του για οπλοκατοχή από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλου Ξηρού.

Ο «συνήθης ύποπτος» της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής (ο «λύκος» των Εξαρχείων) είχε βρεθεί υπόδικος και υπό πολύμηνη προσωρινή κράτηση με βαρύτατες κατηγορίες για επιθέσεις σε διμοιρίες των ΜΑΤ και αρπαγή αστυνομικού εξοπλισμού, μαζί με ακόμη δύο αντιεξουσιαστές, ενώ έχει τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών και για άλλες υποθέσεις, αφού η ΕΛ.ΑΣ. τον εμπλέκει σε δυναμικές ενέργειες, όπως καταλήψεις και επιθέσεις κουκουλοφόρων, αποδίδοντάς του και οργανωτικό ρόλο.
Κατά την προφυλάκιση του αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων το 2005 ο ίδιος είχε βρει πολύτιμους «συμμάχους» στα πρόσωπα στελεχών του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακών που εντάχθηκαν στις συνιστώσες του και στο κόμμα το διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα.

Πρωτοκλασάτα στελέχη

Ανάμεσά τους «βαρύτατα» ονόματα, όπως ο σημερινός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Μηλιός, ο Ρούντι Ρινάλντι (έχει υπάρξει και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ελέγχει τη συνιστώσα Ρόζα), ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο πανεπιστημιακός Αλκης Ρήγος.


Στο κείμενο που συνυπέγραφαν τότε, στο πλαίσιο «πανελλαδικής καμπάνιας αλληλεγγύης στους τρεις προφυλακισμένους αντιεξουσιαστές», τα στελέχη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «πολιτική υπόθεση», για «κατασκευασμένες κατηγορίες» και «δίωξη-σκευωρία».
Συγκεκριμένα ανέφεραν σε σχετικό κείμενο ότι η υπόθεση είναι πολιτική, καθώς «είναι η πρώτη στην Ελλάδα όπου η αποκαλούμενη "αντι"τρομοκρατική νομοθεσία εφαρμόζεται σε αναρχικούς», αλλά και επειδή «οι απαράδεκτες και κατασκευασμένες κατηγορίες είναι διογκωμένες μόνο και μόνο λόγω της πολιτικής τους ιδιότητας ως αναρχικών αντιεξουσιαστών. Συνεπώς το βασικό χαρακτηριστικό και η εξήγηση για τη δίωξή τους είναι όχι τι έχουν κάνει, αλλά το τι είναι. Βάσει αυτού, η δίωξή τους είναι πολιτική και η όλη υπόθεση πρέπει να αναγνωρισθεί ως σκευωρία», όπως μεταξύ άλλων τόνιζαν.

Καθώς η προφυλάκιση των τριών παρατάθηκε, τον Οκτώβριο οι Γιάννης Μηλιός, Χριστόφορος Παπαδόπουλος (τότε μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού), Αλκης Ρήγος και Δέσποινα Σπανού (μέλος τότε της Ε.Γ. της ΑΔΕΔΥ) επανήλθαν με νέο κείμενο υπογραφών!

Το πνεύμα του τρομονόμου

Στη νέα επιστολή τους έκαναν λόγο για «προκαταβολική έκτιση ποινής», σημειώνοντας ότι «η ορθή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να παύσει τη δίωξη των τριών αντιεξουσιαστών με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αν δεν συνοδευτεί από την αποφυλάκιση και του (***), διολισθαίνει στην αντιδικονομική και αντιδημοκρατική πρακτική η οποία εκπορεύεται από το πνεύμα του τρομονόμου».

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τα «φώτα» εστίασαν στον δεύτερο εκ των αντιεξουσιαστών, που είχαν επίσης υποστηρίξει τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε σε όχημα που είχε νοικιάσει και είχε αφήσει σε πάρκινγκ των Εξαρχείων είχαν βρεθεί δύο οπλοπολυβόλα τύπου καλάσνικοφ, με κομμένα κοντάκια (σ.σ.: δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε ενέργεια), 1.500 σφαίρες, τέσσερις γεμιστήρες και τέσσερις χειροβομβίδες. Ακολούθησε έφοδος στην κατοικία του στην οδό Σκυλίτση, όπου δεν εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, παρά μόνο έντυπο υλικό και πανό αναρχικού περιεχομένου. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σχολίαζαν τότε ότι πιθανώς να πρόλαβαν τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ αρχικά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο οπλισμός να σχετίζεται με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, τον Ιανουάριο του 2013.
Το ίδιο πρόσωπο απασχόλησε την επικαιρότητα ύστερα από τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, καθώς τον «φωτογράφιζε» με διαρροές της η Αντιτρομοκρατική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: