Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

16/3/14

FT : Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης ενέργειας

των David Petraeus και Ian Bremmer*
Οι αγορές καθορίζουν νικητές και ηττημένους εδώ και πολλές δεκαετίες. Σήμερα, ο χάρτης ξανασχεδιάζεται εκ βάθρων και θα παραμείνει έτσι για πάρα πολλά χρόνια. Το υπόβαθρο, οι παίκτες και τα «εργαλεία» τους.
Αν δεν είστε πάνω από 50 ετών, δεν θα θυμάστε τις εποχές που οι ενεργειακές εξαγωγές αποτελούσαν ένα ισχυρό γεωπολιτικό όπλο. Όταν ξεκινούσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ΗΠΑ παρείχαν το 63% του παγκόσμιου πετρελαίου με την τιμή του βαρελιού να αγγίζει μόλις το 1 δολάριο ανά βαρέλι (δηλαδή 17 δολάρια με τιμές 2014). Δεκαετίες αργότερα, έγινε μία σημαντική αλλαγή, όταν οι ΗΠΑ κορύφωσαν την πετρελαϊκή τους παραγωγή τη δεκαετία του 1970. Καθώς η παραγωγή μειωνόταν, η αγορά πετρελαίου δεν ήταν πλέον αγορά παραγωγών αλλά αγορά ζήτησης.
Ian Bremmer
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το πετρελαϊκό εμπάργκο του OPEC σε συνδυασμό με τον πόλεμο Γιόμ Κιπούρ το 1973 άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού. Λίγες εβδομάδες πριν την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, το πετρέλαιο διαμορφωνόταν στα 2,90 δολ. ανά βαρέλι (σε σημερινές τιμές, τα επίπεδα είναι ίδια με εκείνα προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ενεργειακό καρτέλ έδειξε την οικονομική του ισχύ και η τιμή του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε μέχρι το τέλος εκείνου του έτους. Ποτέ δεν επέστρεψε στα προ του 1973 επίπεδα.
Ανέκυψε μία νέα δυναμική: οι εξαγωγείς ενέργειας ανακάλυψαν την επιρροή που ασκούσαν στις παγκόσμιες αγορές. Ετσι, άλλαξε η παγκόσμια ισορροπία ενεργειακής ισχύος και οι χώρες που εισήγαγαν πετρέλαιο βρέθηκαν σε μία πρωτοφανή ευάλωτη θέση.


Περισσότερα Euro2Day


*Ο David Petraeus είναι πρόεδρος του KKR Global Institute, επισκέπτης καθηγητής στο City University of New York καθώς επίσης και καθηγητής στο University of Southern California. Ο Ian Bremmer είναι πρόεδρος του Eurasia Group και καθηγητής διεθνών ερευνών στο New York University.

Δεν υπάρχουν σχόλια: