Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

10/1/18

1947. Η αφετηρία της τελευταίας απειλής για τη Μακεδονία. Η Συμφωνία του Μπλέντ και το Σχέδιο «Λίμνες».

2018. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ συνεχίζεται! Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μιά απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη συμφωνία. Για όνομα της Δημοκρατία των Σκοπίων που θα περιέχει και το συνθετικό Μακεδονία.
Παραθέτω κατωτέρω ένα μικρό σχετικό απόσπασμα από το επόμενο έργο μου.
«..Στο διάστημα μεταύ 30ης Ιουλίου - 1ης Αυγούστου έγινε η διάσκεψη του Μπλέντ με θέμα την Μακεδονική Ένωση και τη δημιουργία της «Ομόσπονδης Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η διάσκεψη ήταν μεταξύ Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, αλλά με συμμετοχή αντιπροσώπων της Αλβανίας, Σοβιετικής Ένωσης και του ΚΚΕ.
Η διάσκεψη κατέληξε στη Συμφωνία του Μπλέντ για τα εδάφη που θα αποτελούσαν την Ομοσπονδία της Μακεδονίας, ενώ αποφάσισαν και για τη βοήθεια που θα παρείχαν στον «ΔΣΕ»ώστε να επιτύχει την απόσχιση της Ελληνικής Μακεδονίας που προοριζόταν να αποτελέσει μέρος της Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος ο Τίτο, δύο χρόνια αργότερα, στις 1 Αυγούστου 1949, ομιλώντας στα Σκόπια, είπε για τη Συμφωνία του Μπλέντ: «Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Μπλέντ, για να εξοφλήσουμε κάθε σχέση με το παρελθόν και να λύσουμε το Μακεδονικό ζήτημα με τρόπο ορθόδοξα μαρξιστικό. Διακηρύξαμε ότι οι λαοί της Μακεδονίας του Βαρδάρη, του Πιρίν και του Αιγαίου έπρεπε να αποκτήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους».
Ακόμη, στις 12 - 15 Σεπτεμβρίου 1947, συνήλθε στη Γιουγκοσλαβία η 3η ολομέλεια της Κ.Ε*. του ΚΚΕ. Ευθυγραμισμένοι οι κομμουνιστές της Ελλάδος με τη Συμφωνία του Μπλέντ, απεφάσισαν τη συνέχιση του ένοπλου αγώνα του «ΔΣΕ» με όλα τα μέσα και τον αποκλεισμό κάθε ιδέας πολιτικού συμβιβασμού με την Ελληνική κυβέρνηση. Λειτουργώντας με αυτό το πνεύμα, προετοίμασαν και το σχέδιο «Λίμνες», το οποίο καλούσε τον «ΔΣΕ» να σχηματίσει στρατό 50.000 – 60.000 μαχητών, ικανό να καταλάβει και να κρατήσει μεγάλες περιοχές της βορείου Ελλάδος περιλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά δηλαδή το σχέδιο Λίμνες στόχευε στην απόσχιση της Μακεδονίας από το Βασίλειον της Ελλάδος και την προσάρτησή της στη σχεδιαζόμενη«Ομόσπονδη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ένα από τα επακόλουθα αυτής της απόφασης ήταν η απόλυτη ανάγκη του «ΔΣΕ» να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε τρόπο τη συνεργασία και βοήθεια από τον πληθυσμό των περιοχών που έθετε υπό τον έλεγχό του...».
Να σημειωθεί ότι ο σχηματισμός της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» του ΚΚΕ, που ακολούθησε δτον Δεκέμβριο του 1947 και το Παιδομάζωμα που άρχισε επισήμως στις αρχές του 1948, ήταν συνέχεια και «παιδιά» της Συμφωνίας του Μπλέντ και του Σχεδίου Λίμνες.
(*) Έλαβαν μέρος: τα έξι μέλη του Πολιτικού Γραφείου – Ζαχαριάδης, Βαφειάδης, Ιωαννίδης, Στρίγγος, Ρούσσος και Ερυθριάδης – και οι αρχηγοί των 3 βορείων διοικήσεων του «ΔΣΕ», Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, Κικίτσας, Κανακαρίδης και Λασσάνης αντίστοιχα. Όλοι αυτοί συμφώνησαν να αγωνισθούν για να αποκόψουν τη Μακεδονία και τη Θράκη από την Ελλάδα.

Ioannis Bougas

Δεν υπάρχουν σχόλια: