Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

27/1/18


Περί γηπεδικής νοοτροπίας ορισμένων που στρέφονται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Η κύρια πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που παραμένει κλειστή από το 1821. Εδώ κρέμασαν τον Γρηγόριο τον Ε΄ οι βάρβαροι Τούρκοι. Από τότε παραμένει κλειστή, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι Πατριάρχες να την ανοίξουν, από τους Τούρκους, που την ονομάζουν "πύλη του μίσους".
Κύριε Καλεντερίδη είναι αξιέπαινη η νηφαλιότητα και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της επιστολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι συνέλληνες που αντιμετωπίζουν τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με γηπεδική νοοτροπία... Γι' αυτούς και για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κίνηση της επιστολής να σημειώσουμε τα εξής:



- Πριν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την ευλογία του στην επιχείρηση της Τουρκίας, έδωσε ο Ορθόδοξος ηγέτης κ. Πούτιν, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να εισβάλουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα να δράσει η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προφανώς είχε το σχέδιο του ο κ. Πούτιν και προέταξε την εξυπηρέτηση της στρατηγικής του.
- Από τη στιγμή που η ηγεσία της Αρμενικής εκκλησίας έκανε πρώτη την κίνηση να εκφράσει την συμπαράσταση της στον κ. Ερντογάν, ήταν πολύ δύσκολο ο ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση. Διότι όσοι ξέρουν γνωρίζουν, ότι Ελληνορθόδοξη και Αρμενική κοινότητα στην Τουρκία τοποθετούνται από την ηγεσία του κράτους στο ίδιο πλαίσιο.
- Η επιστολή του κ. Βαρθολομαίου συνέπεσε σε μια συγκυρία (λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου) όπου δυτικοί αρθρογράφοι εφαπτόμενοι με την Ρωσική Εκκλησία, προσπάθησαν εκ νέου να εμπλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν όπως επίσης παράλληλα διοχετεύτηκαν και σενάρια δολοφονίας του από την ΜΙΤ. Υπ' αυτές τις περίεργες συνθήκες η επιστολή ήταν μια πολιτικά οφέλιμη κίνηση για τον Πατριάρχη.
Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Όπως ότι αυτή την εποχή όχι μόνο ο Παναγιότατος αλλά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη Τουρκία ζει σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας. Πόσο μάλλον αν είσαι Χριστιανός και Έλληνας ή Ρωμηός, είσαι εκτεθειμένος άμεσα κι εσύ και το ποίμνιο σου σε πιθανά λιντσαρίσματα και άλλους κινδύνους που αφορούν την ασφάλεια σου.
- Επίσης όπως έγραψε η Olga Dmitrievna, η επιστολή είναι έξυπνα διατυπωμένη, Φαναριώτικα...
- Τέλος, σε όσους κρίνουν εκ του ασφαλούς, θα συνιστούσα να πάνε να ζήσουν στη Πόλη και από εκεί να γράψουν ό,τι νομίζουν. Όχι όμως σαν τους παλικαράδες που άνοιξαν την σημαία και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο στα Θεοφάνεια και μετά επέστρεψαν στην ασφάλεια της Ελλάδας. Εκεί λοιπόν να πάνε να ζήσουν...
Γρηγόρης Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: