Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Μέτωπο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών από το Γεωτεχνικό Επιμελητηρίο Θεσσαλονίκης! Κινδυνεύουν 4.000 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος με οικονομική αιμορραγία.

20-11-2018

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, περίπου 4.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ξοδέψουν περίπου 2.000 – 8.000 ευρώ… ανά επωνυμία προιόντος, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα χρήσης, είτε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της Ε.E., είτε –για δραστηριότητες σε τρίτα κράτη- το γραφείο WIPO της Γενεύης.


Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν επωνυμία ή να σταματήσουν την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί φορείς της Θεσσαλονίκης, επίσημα, με ανάρτηση και στη Διαύγεια, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με στόχο τη μελέτη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών στον αγροδιατροφικό τομέα!
Έργο της θα είναι να καταδείξει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας, σε πόρισμα που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών και θα κοινοποιηθεί στη Βουλή και στους Βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου, στα Κόμματα, ενώ θα είναι στη διάθεση κάθε φορέα της χώρας, για προσυπογραφή.
Απώτερος στόχος, είναι να βρεθεί το Πολιτικό (και όχι μόνο) Σύστημα της χώρας συνολικά, με το πλέον επίσημο τρόπο, αντιμέτωπο με τις… βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται στη οικονομία, πρωτίστως της Βόρειας Ελλάδας, από τα προβλεπόμενα –και από τα «ψιλά γράμματα»- της Συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Εκτιμάται δε, πως οι συνέπειες αυτές, σε αρκετές περιπτώσεις υπερτερούν των όποιων θετικών παρελκόμενων της Συμφωνίας, μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε, στο πεδίο της επιχειρηματικής συνεργασίας και εν γένει οικονομικής συνεργασίας, με το γειτονικό κρατίδιο.
Ήδη στην Ομάδα Εργασίας μετέχουν με εκπροσώπους, εκτός του ΓΕΩΤΕΕ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τα Τμήματα Κτηνιατρικής, Γεωπονίας και Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να απαντήσουν για το αν θα ανταποκριθούν και θα ορίσουν εκπροσώπους τους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Εργασίας επισημαίνει τα εξής:
«Η ονομασία (brand name) ενός ποιοτικού προϊόντος αποτελεί το διαβατήριο του, ενώ πολλές φορές συνιστά καθοριστικό λόγο επιλογής του από τον καταναλωτή. Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των άλλων προβλημάτων στον αγροδιατροφικό χώρο και στο περιβάλλον, αφήνει σε πλήρη αοριστία και το θέμα της ονομασίας των περίφημων προϊόντων της Μακεδονικής Γης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παρ. 3, εδ. θ΄ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και για μια ακαθόριστη διμερή ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της ΕΕ με συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα δράσει επί τριετία μετά το 2019. Ωστόσο, εκατοντάδες προϊόντα φέρουν το όνομα της Μακεδονίας μας, ενώ υπάρχει και ο Μακεδονικός Τοπικός Οίνος που είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Και φυσικά υπάρχει η παράδοση χιλιάδων ετών στην παρασκευή τροφίμων και στην επινόηση συνταγών που αποτελεί το απόσταγμα του διαχρονικού Μακεδονικού Πολιτισμού με όλες τις ζυμώσεις του χρόνου, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε τα πρότυπα και το σήμα της «Μακεδονικής Κουζίνας». Κι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν τα πρότυπα και οι έλεγχοι που γίνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική).
Οι κίνδυνοι (παραπλάνηση καταναλωτή ως προς την προέλευση, αθέμιτος ανταγωνισμός κ.ά.) είναι ορατοί και πολλοί και γι’ αυτό η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν στην κατοχύρωση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και να προτείνουν ενδεχόμενες λύσεις επ’ αυτών.»
ΠΗΓΗ: https://mknews.eu/2018/11/20/metopo-kata-tis-symfonias-ton-prespon-apo-to-geotechniko-epimelitirio-thessalonikis-kindyneyoyn-4-000-epicheiriseis-tis-voreioy-ellados-me-oikonomiki-aimorragia/?fbclid=IwAR23KN7g_UJMfOnQzAttyNJNXW4qJST1p70Kz-ynGr1_2zATZOi10SCxKkA

Δεν υπάρχουν σχόλια: