Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Thanos Tzimeros

28 - 12 - 2018

Όταν πήγα στην Κούβα, πριν 10 χρόνια περίπου, ο μηνιαίος μισθός του Κουβανού κρατικού υπαλλήλου (όλοι ήταν κρατικοί υπάλληλοι) ήταν 15 - 18 δολάρια. Ο γιατρός έπαιρνε κάτι παραπάνω. Το όνειρο των παιδιών του γιατρού ήταν να καταφέρουν να γίνουν... αχθοφόροι στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αβάνας και του Βαραδέρο διότι από τα φιλοδωρήματα έβγαζαν σε μια μέρα όσα ο πατέρας τους σε έναν μήνα. Στους δρόμους της Αβάνας νεαρά κορίτσια σε πλησίαζαν προσφέροντάς σου τα πάντα από 5 ευρώ, και απελπισμένοι οικογενειάρχες σού έδειχναν φωτογραφίες της γυναίκας τους λέγοντας ότι για 10 δολάρια είναι στη διάθεσή σου, στο σπίτι τους. Οι καμαριέρες στα ξενοδοχεία έπαιρναν 500 δολάρια. Όχι όμως στο χέρι - ο μισθός πήγαινε στο κράτος - κόμμα. Από αυτά, το κόμμα κρατούσε τα 485 και έδινε στις εργαζόμενες τα 15 όπως σε όλους. Όμως κι αυτή ήταν θέση ζηλευτή διότι από τα αποφάγια των τουριστών συντηρούσαν την οικογένειά τους και 5-6 οικογένειες ακόμα. Αυτό το καθεστώς έσχατου εξευτελισμού εξυμνούν οι κρατικοί υπάλληλοι (του καπιταλισμού όμως) Κουτσούμπας, Γαρουφαλλιάνα και Σια, που παίρνει ο καθένας τους τον μήνα όσα 300 Κουβανοί.


Προσέξτε την προσεγμένη διατύπωση: η επανάσταση της Κούβας "έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών". 60 χρόνια πέρασαν από τη νίκη του Κάστρο κι ακόμα η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής ουτοπίας είναι στα... θεμέλια. Πάλι καλά, διότι στην πρώην ΕΣΣΔ πέρασαν 100 χρόνια και όσα "έχτισε" ο σοσιαλισμός, από θεμέλια μέχρι ρετιρέ, ούτε για μπάζα δεν τα παίρνουν. Το κατάλαβαν μέχρι και οι Κουβανοί και σιγά σιγά το στρίβουν κατά ελεύθερη οικονομία μεριά το καράβι. Μόνο οι ομιλούντες σκελετοί του σταλινικού μουσείου του Περισσού απόμειναν στον κόσμο, μαζί με τον Κιμ, να ονειρεύονται το καθεστώς που θα αμείβει τον καθέναν ανάλογα με τις ανάγκες του και θα του ζητάει απόδοση ανάλογα με τις δυνατότητές του.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΚΕ για κουβανική επανάσταση:Μόνο με το κομμουνιστικό κίνημα θα ενισχυθεί ο προλεταριακός διεθνισμός.

28-12-2018
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, απέστειλε προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας  μήνυμα για την 60η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. 
«Η κουβανική επανάσταση, η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερικάνικη ήπειρο, μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περισσός και προσθέτει ότι «το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό».
Ολόκληρο το μήνυμα του ΚΚΕ για τα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης:    
“KΚ Κούβας
Κεντρική Επιτροπή
Αβάνα
    Αγαπητοί σύντροφοι
    Το ΚΚΕ σας απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της 60ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, την 1η Γενάρη 1959.
    Η κουβανική επανάσταση, η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερικάνικη ήπειρο, μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.
    Επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Πρόσθεσε στο πάνθεον των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Καμίλο Σιενφουέγκος, η Βίλμα Εσπίν, ο Φράνκ Πάις και άλλοι. Ενέπνευσε την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, έδωσε απάντηση στη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.
    Δημιούργησε ένα νέο τύπο κράτους, το κράτος των εργατών και αγροτών, που όχι μόνο κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα τις απόπειρες της αντεπανάστασης, αλλά έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για κοινωνικά δικαιώματα που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι στην ήπειρό σας. Στήριξε με ανιδιοτέλεια και θυσίες τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών.
    Αγαπητοί σύντροφοι,
Σε μια περίοδο που σημαδεύεται από τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, όπου το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δέχεται ισχυρή πίεση από την αστική τάξη και τον οπορτουνισμό, η κουβανική επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ”.
ΠΗΓΗ: http://marketnews.gr/article/2284314/kke-gia-koubaniki-epanastash-me-to-kommounistiko-kinhma-tha-enisxythei-o-proletariakos-diethnismos?fbclid=IwAR1BpFbbrEkzYN47naPM_zANVuudBNIgHZQXS_Kk-einWUL6RtJLX4IMBR8#.XCaEdZhjcu4.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: