9/3/19
Ύψωμα 731 - Ο ήρωας Ταγματάρχης Δημ. Κασλάς
Α Π ’ ΤΙΣ διηγήσεις του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, ενός από τους πρώτους 46 Κυπρίους φοιτητές, εθελοντές πολεμιστές τής 28ης Οκτωβρίου 1940, στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, που ενισχύοντας την 8η Μεραρχία του Κατσιμήτρου στην Ήπειρο, εκδίωξαν τους Ιταλούς εισβολείς απ’ τα ελλαδικά εδάφη και, καταδιώκοντάς τους, μπήκαν ελευθερωτές στη Βόρειο Ήπειρο, όπου απέκρουσαν με απίστευτο ηρωισμό την εποπτευομένη αυτοπροσώπως απ’ τον Μουσολίνι Εαρινή Επίθεση 12 ιταλικών μεραρχιών από Κυριακή 9η Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 25η Μαρτίου 1941, ακούσαμε 1η φορά για τις εκατόμβες τών ιταλικών απωλειών στο άπαρτο Ύψωμα 731 που υπεράσπιζαν, αποφασισμένοι να πεθάνουν ως τον τελευταίο, κάποιοι Ημίθεοι Θεσσαλοί πολεμιστές τού 2ου Τάγματος τού 5ου Συντάγματος Τρικάλων τής 1ης Μεραρχίας. Ο Γιαλλουρίδης κι οι άλλοι Κύπριοι πολεμούσαν εκεί δίπλα για την κορυφογραμμή Γκόλικο και στις εκ του συστάδην μάχες κατάληψης του υψώματος Δόντι της τοποθεσίας Λέκλι.
Δ Ε Κ Α ΕΝΝΕΑ ιταλικές επιθέσεις, με όγκο πυρών πυροβολικού που συγκρινόταν μόνο με το μακελειό στο Βερντέν (21/2-18/12/1916) του Α΄ Παγκ. Πολέμου, υπέστησαν απ’ την πλευρά της Τρεμπεσίνας και τις απέκρουσαν οι Υπερασπιστές του 731.
Πιτσιρικάδες, είχαμε διαβάσει 1η φορά τις ηρωικές σελίδες του άπαρτου, αιματοβαμμένου Υψώματος - Θρύλου Εφτά Τριάντα Ένα, στο βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Ελληνική Εποποιΐα 1940-1941», έκδοση του 1964.
- Απ’ εκεί εννοήσαμε γιατί το 731 είχε χαραχθεί στα μάρμαρα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα.
Δ Ε Ν ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ όμως, ακόμα,
τ’ όνομα του γίγαντα αξιωματικού
επικεφαλής στο 731 και την διαταγή του
τής 09.00-9.3.1941 που κατέληγε:
«Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
Το μάθαμε χθες από την ελλα-δική μας ΝΕΤ, που πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Στην Κόψη της Ιστορίας».
Όπως ακριβώς «απ’ την κόψη του σπαθιού την τρομερή»:
Την ηρωική μα και τραγική ιστορία του Διοικητή του II/5 Τάγματος στο Ύψωμα 731, Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά (1901-1966) απ’ το Πουρί Πηλίου τού Βόλου.
Ενός ηρωικού ανθυπολοχαγού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πού ‘γινε γίγαντας ταγματάρχης στο ανυπέρβλητης δόξας 731, ύστερα στην Εθνική Αντίσταση, πρώτα με τον ΕΔΕΣ και κατόπιν με τον ΕΛΑΣ, ο οποίος, μετά την απελευθέρωση εκτοπίστηκε 1945-1948 στη Σέριφο στην Ικαρία και στη Σαντορίνη ως… «συμπαθών το ΚΚΕ».
Η δοξασμένη και τραγική ιστορία ενός γίγαντα Κασλά, όμοια με τη δοξασμένη μα και τραγική – εμφυλίως - ιστορία του ελληνικού ημών έθνους.
Κι όσοι δεν το είδατε στην ΝΕΤ, μπείτε στο διαδίκτυο και πληκτρολογήστε: Δημήτρης Κασλάς. Πληκτρολογήστε:
Ύψωμα 731. Την ύψιστη δόξα και την ανείπωτη τραγωδία μας.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου