Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

31/3/19


Η αποχή του ΚΚΕ από τις εκλογές έφερε τον Εμφύλιο 31-3-1946


Την επομένη των εκλογών, για την επίθεση των Ελασιτών στο Λιτόχωρο, ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει: «Οι αρχές και οι συμμορίες σκηνοθετούν δήθεν επιθέσεις  κομμουνιστών στο Λιτόχωρο Πιερίας! Προσοχή στις άτιμες προκλήσεις!»




Αποχή δήλωσαν ΕΑΜ και ΚΚΕ, από τις πρώτες μεταπελευθερωτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 που όρισε  η κυβέρνηση Σοφούλη σε συνεννόηση με τους Άγγλους στις 7-2-46 και 13 υπουργοί και υφυπουργοί τους να παραιτούνται, επειδή η κυβέρνηση επέμενε στη διεξαγωγή τους. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγέτης του ΚΚΕ, στις 20 Μαρτίου, τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, πήρε τον Πορφυρογιάννη και έφυγαν με πλοίο για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Πράγα στο Συνέδριο του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, αφήνοντας πίσω Σιάντο και Ιωαννίδη να χειριστούν το θέμα της αποχής.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης συναντά τον Μάρκο Βαφειάδη, υπεύθυνο Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον οποίο δίνει εντολή για προειδοποιητικό χτύπημα στο Σταθμό του Λιτοχώρου Πιερίας κι εκείνος  μεταβιβάζει τον εντολή στους επικεφαλής του ΕΛΑΣ Βερμίου-Πιερίας (Τζαβέλα, Ελευθερίου, Ανδρεάδη). Το χτύπημα πραγματοποιείται λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, μ’ ένα τμήμα 33 ενόπλων του ΕΛΑΣ των Υψηλάντη (Αλέκος Ρόσιος, φιλόλογος καθηγητής στη Σιάτιστα) και Πάνου (καπνεργάτης από το Ροδολίβος Σερρών) με επικεφαλής, τον καπετάν Μπαρούτα. Επιτέθηκαν στον σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου με βλήματα όλμου, σκότωσαν  23 χωροφύλακες και  εθνοφύλακες στην τήρηση της τάξεως στις εκλογές, αιχμαλώτισαν άλλους τέσσερις, πήραν τον οπλισμό  του σταθμού και διέφυγαν. ΄Ηταν η αρχή του καταστρεπτικού Εμφυλίου πολέμου… 

Την επομένη των εκλογών, για την επίθεση των Ελασιτών στο Λιτόχωρο, ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει: «Οι αρχές και οι συμμορίες σκηνοθετούν δήθεν επιθέσεις  κομμουνιστών στο Λιτόχωρο Πιερίας! Προσοχή στις άτιμες προκλήσεις!» Και σημειώνει: «Η κυβέρνηση φρόντισε να εφοδιάσει τον Τύπο με διάφορα ψεύδη και προκλήσεις, ώστε να εμφανίζεται, η αντίθετη από την πραγματική εικόνα, της δράσης συμμοριών της δεξιάς…» Αποδίδει δηλαδή την επίθεση σε… προβοκάτσια της Δεξιάς… Αντίθετα η εφημερίδα της Δεξιάς «Εμπρός», γράφει όπως ακριβώς έγιναν τα πράγματα και τα αποδίδει σε κομμουνιστικές συμμορίες  (εξ ού και ο… Συμμοριτοπόλεμος!) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: