Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ελληνοτουρκικά


Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!
Ιωάννης Κ. Μπουγάς

25-10-2019

Λόγω των τελευταίων γεγονότων στη Συρία και στην Κύπρο, βλέπω άρθρα και ακούω αναλύσεις επί αναλύσεων για την Τουρκία, τους Κούρδους, τις ΗΠΑ, τον Ερντογάν, τον Τράμπ, κλπ. και παρατηρώ ότι οι περισσότεροι παραβλέπουν βασικούς παράγοντες, όπως τη Γεωγραφία, και ασχολούνται με δευτερεύοντα, για παράδειγμα τον χαρακτήρα του Τράμπ ή του Ερντογάν!

Δεν έχω πρόθεση να μακρυγορήσω. Θα συστήσω μελέτη των βιβλίων «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ» του Ρόμπερτ Καπλάν,και «THE SILK ROADS” του PETER FRANKOPAN, σε όσους δεν τα έχουν διαβάσει,και θα παρατηρήσω ότι οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούμε ότι:
- Ο Ερντογάν, ο Τράμπ, κλπ., είναι προσωρινοί. ‘Ηρθαν και θα παρέλθουν. Άλλοι είναι οι παράγοντες με διάρκεια.
- Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο σταθερά κράτη, γεωστρατηγικοί πυλώνες, η Τουρκία και το Ιράν, με προβολή δύναμης και ενδιαφερόντων από το Αφγανιστάν και την Κασπία έως τον Καύκασο και την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια (για την Τουρκία). Και τα δύο είναι και σε πληθυσμιακή άνοδο.
- Η δημιουργία Κουρδιστάν δεν υποστηρίζεται από κενέναν γιατί θα αποσταθεροποιήσει μιά από τις πιό σπουδαίες γεωστρατηγικά περιοχές του κόσμου.
- Η Τουρκία είναι πρωτίστως ναυτική δύναμη, αλλά ακόμη η ισχύ της είναι σε χερσαίες δυνάμεις. Μπορεί να μην έχει ακόμη καλούς ναυτικούς, αλλά θέλει να κυριαρχήσει στις θάλασσες που είναι γύρω της. Αυτό, οι Έλληνες πρέπει να το λάβουμε ΣΟΒΑΡΑ υπόψη.
- Η ισχύς της Τουρκίας είναι η θέση της, τα Στενά, οι Πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη, οι θάλασσές της, και ο όγκος της. Από εκεί μπορεί να έρθει και η καταστροφή της, αν υπερβεί τα όρια της εκμετάλευσης των πλεονεκτημάτων της. Η σημερινή διπλωματική, γεωπολιτκή «σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, η οποία σε κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί και σε θερμή, έχει προβλεφθεί από τον στρατηγικό αναλυτή George Friedman από το 2009 στο βιβλίο του «The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century”.
- Η Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερη από εμάς και ισχυροποιείται καθημερινά. Η αντιμετώπισή της σε βάθος χρόνου, με δεδομένο ότι θέλει τουλάχιστον μέρος της θάλασσάς μας, πρέπει να γίνει ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ #1!
- Οι ΗΠΑ δεν τελείωσαν ως υπ αριθμόν 1 υπερδύναμη όσο έχουν τα αεροπλανοφόρα και συνεχίζουν να ετοιμάζουν και άλλα με πιό μοντέρνα τεχνολογία. Απλά, επειδή το πετρέλαιο και το αέριο της Μέσης Ανατολής δεν τους ενδιαφέρει πιά όσο στο παρελθόν, αλλάζουν στάση και στο πως βλέπουν την περιοχή.
- Είναι καιρός η Ελλάδα να βασισθεί περισσότερο στις δικές της δυνάμεις, σε άλλες «ΟΡΦΑΝΕΣ» δυνάμεις πλησίον της, και σε άλλες ΝΑΥΤΙΚΕΣ δυνάμεις –πάντα μακριά από Ρωσία και Γερμανία- ακόμη και αν αυτές οι ναυτικές δυνάμεις είναι πολύ μακριά, στη Δύση ή στην Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: