Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

Ioannis Bougas

23-01-2020

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το Τάγμα Ασφαλείας Τριπόλεως συγκροτήθηκε τις πρώτες ημέρες Απριλίου 1944. Ο πρώτος λόχος του συμπληρώθηκε στην Αθήνα από Αρκάδες που είχαν ανέβει στην πρωτεύουσα για να αποφύγουν τον κίνδυνο του θανάτου είτε ως πρώην αντάρτες πατριωτικών οργανώσεων αντίστασης ή ως «αντιδραστικοί» σύμφωνα με το ΕΑΜ.
Μαρτυρία.

«.....Την 28ην Μαρτίου 1944, ημέρα βροχερή, διετάχθημεν ν’ αναχωρήσωμεν εξ Αθηνών δια Τρίπολιν. Η αναχώρησίς μας ετηρήθη μυστική. Η μεταφορά του συγκροτηθέντος λόχου εν Αθήναις, επί της οδού Σταδίου 31, εκ διακοσίων (200) περίπου αξιωματικών και οπλιτών, εγένετο σιδηροδρομικώς την νύκτα.
Περί το μεσονύκτιον η αμαξοστοιχία προσέκρουσεν εις νάρκην στο Μεγάλο Πεύκο. Η νάρκη είχε τοποθετηθεί επί μιας μικρής γεφύρας. Φαίνεται ότι εδόθη σήμα εξ Αθηνών εκ μέρους των σιδηροδρομικών φίλα φρονούντων προς τους κομμουνιστάς. Εκ της ανατινάξεως εφονεύθησαν ο μηχανοδηγός και ο βοηθός αυτού. Εν τούτοις πρέπει να αναφέρω ότι οι θέσαντες την νάρκην κομμουνισταί, εάν είχον ψυχραιμίαν και εκαιροφύλακτον πλησίον της γεφύρας θα ηδύναντο να προσβάλουν την αμαξοστοιχίαν και να μας εφόνευον άπαντες, διότι είμεθα άοπλοι! (σ.σ. όπλα προμηθεύτηκαν στην Κόρινθο, από τις αποθήκες των Ιταλών που είχαν παραδοθεί στους Γερμανούς τον προηγούμενο Σεπτέμβριο).
Δέον να σημειωθή ότι τόσον ο αρχηγός των Ταγμάτων (σ.σ. ο συν/ρχης Παπαδόγγονας) όσον και οι αξιωματικοί συνεισέφερον ένα σημαντικόν χρηματικόν δια τας οικογενείας των φονευθέντων. Μετά πάροδον αρκετών ωρών κατέφθασαν αυτοκίνητα και μας μετέφερον εις Κόρινθον....»

Δεν υπάρχουν σχόλια: