Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

 Ιoannis Bougas (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ)

04-10-2020
4/10/1944. Καλαμάτα. Ο Παν. Κανελλόπουλος επισκέπτεται τους τραυματίες του ΕΛΑΣ!
Ο υπουργός της Εθνικής Κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αντιπρόσωπος για την Πελοπόννησο, παρέμεινε στην Καλαμάτα μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου 1944. Επέστρεψε εκεί από την Τρίπολη, όπου είχε μεσολαβήσει για την ειρηνική παράδοση του εκεί Τάγματος Ασφαλείας.
(Ακολουθεί Απόσπασμα από προσεχές έργο μου)
«...Ενδιαφέρον έχει τι γράφει ο Κανελλόπουλος για την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της Καλαμάτας στις 4 Οκτωβρίου 1944: «...Στις 9 ½ πήγα και επισκέφθηκα τα τέσσερα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται ασθενείς και τραυματίες. Εξακόσιους ασθενείς και τραυματίες. Τους είδα όλους, έναν-έναν. Μίλησα με όλους. Όλοι του ΕΛΑΣ. Κανένας τραυματίας των Ταγμάτων! Φοβερή η έλειψη φαρμάκων, εργαλείων χειρουργικών, ρουχισμού. Όταν γύρισα στις 11 στο ξενοδοχείο μου, έστειλα αμέσως ραδιοτηλεγράφημα στον Παπανδρέου, ζητώντας να σταλούν αμέσως τ’ αναγκαία για τους τραυματίες...».

Οι τραυματίες αντάρτες προέρχονταν από τις μάχες της Καλαμάτας, του Μελιγαλά και των Γαργαλιάνων. Στην Καλαμάτα υπήρχε μόνο το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, που σημαίνει ότι τα άλλα τρία ήταν ιδιωτικές κλινικές ή κτίρια που είχαν μετατραπεί από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ σε νοσοκομεία.
Η μαρτυρία του Κανελλόπουλου-«600 τραυματίες στα νοσοκομεία της Καλαμάτας, όλοι του ΕΛΑΣ, κανένας τραυματίας των Ταγμάτων»- έχει παραβλεφθεί συστηματικά από τους ιστοριογράφους της Αριστεράς που αρνούνται τη γενική σφαγή των αιχμαλώτων ταγματασφαλιτών μετά τις μάχες της Μεσσηνίας τον Σεπτέμβριο του 1944.
Την επίσκεψη του υπουργού στα νοσοκομεία την είχε όμως αναφέρει και σχολιάσει τότε και η «Ελεύθερη Μεσσηνία»: «Ο σύντροφος υπουργός Κανελλόπουλος επισκέφθηκε τους ηρωϊκούς τραυματίες του ΕΛΑΣ στα νοσοκομεία της πόλης μας, μαζί με τον σύντροφο Γιάννη Βουρνά της Δ.Ε. Πελοποννήσου. Ο σύντροφος υπουργός αναγνώρισε τις τεράστιες ελείψεις των νοσοκομείων σε υγειονομικά υλικά και έστειλε επιταχτικά τηλεγραφήματα προς την κυβέρνηση για την άμεση αποστολή όλων των χρειωδών για την περίθαλψη των ηρωϊκών αγωνιστών. Τέλος, ο σύντροφος υπουργός εξέφρασε το θαυμασμό του για το ακμαίο ηθικό των πολεμιστών μας».( Τετάρτη, 4 Οχτώβρη 1944, αριθμ. Φύλλου 27)
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Τον αρθρογράφο της εφημερίδος, που ονομάζει «ηρωϊκούς αγωνιστές», αυτούς που τραυματίσθηκαν πολεμώντας άλλους Έλληνες, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα άφησαν τους κατακτητές Γερμανούς να φύγουν από τη Μεσσηνία ανενόχλητοι;
Μήπως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που ασχολείται με τους τραυματίες του ΕΛΑΣ και τις ανάγκες των ΕΑΜιτών, αλλά αποφεύγει να επισκεφθεί το Στρατόπεδο της Καλαμάτας, γεμάτο φρεσκοσκαμένους τάφουςκαι τον Μελιγαλά 30 χιλιόμετρα μακριά. Ο Μελιγαλάς δεν είχε να κλάψει μόνο τις εκατοντάδες τους νεκρούς του. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, όλοι οι «αντιδραστικοί», είχαν υποστεί και το απόλυτο πλιάτσικο. Ότι μπορούσε να μεταφερθεί, ζώα, τρόφιμα, οικοσκευές, τα πάντα, μέχρι και τα κάδρα με οικογενειακές φωτογραφίες και τα κουτάλια και τα πιρούνια τους, είχαν αφαιρεθεί από τους ΕΛΑΣίτες και τους ακολουθούντες ΕΑΜίτες από τα γύρω χωριά της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.
Ο Κανελλόπουλος, ακούγοντας τις εκκλήσεις των οργανωμένων ΕΑΜιτών της Καλαμάτας έστελνε τηλεγραφήματα στον Παπανδρέου και στους Βρετανούς να στείλουν τρόφιμα στην Καλαμάτα. Αν πήγαινε στον Μελιγαλά ή στους Γαργαλιάνους, εκεί θα έβλεπε ανάγκες και πείνα, όχι στην Καλαμάτα.
Είναι βέβαιο ότι γνώριζε από τους Βρετανούς συνδέσμους αξιωματικούς Donald Gibson και Lyall Wilkes, για την καταστροφή του Μελιγαλά και για την Πηγάδα. Όχι μόνο δεν επισκέφθηκε τον Μελιγαλά, 30 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, αλλά ούτε μιά στάση δεν έκανε εκεί, παρότι πέρασε 3 φορές δίπλα του με το αυτοκίνητο.
Η εκ μέρους του αποφυγή του Μελιγαλά, η παράδοση των βαρέων όπλων των ΤΑ στον ΕΛΑΣ και οι έπαινοι στον σφαγέα του Βαλτετσίου και της Μεσσηνίας, Άρη Βελουχιώτη, τον συνόδευαν για πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: