Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Βασιλική Οικογένεια

 

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου 1981 φεύγει από τη ζωή η Βασίλισσα Φρειδερίκη.
Το παρακάτω κείμενο είναι η επιστολή απάντηση, του κ. Θωμά Θεολόγη προς το περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη»


" Στο περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη» του Οκτωβρίου 2014, διάβασα ένα πολυσέλιδο «αφιέρωμα» στο Νίκο Μπελογιάννη. Μάλιστα στη συνέντευξη του γιού του Μπελογιάννη (Νίκος Μπελογιάννης κι΄ αυτός) μεταξύ άλλων λέει ότι εκτός από το Ζαχαριάδη πού ήθελε τον Μπελογιάννη νεκρό, το ίδιο επιθυμούσε και η Βασίλισσα Φρειδερίκη και αναλύει το γιατί: «Ένα άτομο με χαρακτήρα ύαινας μην περιμένεις να σκεφτεί όπως εμείς…Ήξερε μόνο να καταστρέφει ανθρώπους». Δεν είναι η πρώτη φορά πού διαπιστώνω ότι η αγνωμοσύνη είναι ένα από τα μειονεκτήματα της φυλής μας! .......

Όσο για τη Φρειδερίκη πού ήταν «ένα άτομο με χαρακτήρα ύαινας» (ύαινα είναι το πλέον άγριο σαρκοβόρο θηλαστικό), παραθέτω εν συντομία το έργο της και σάς παρακαλώ να κρίνετε εάν δίκαια οι Διεθνείς Γυναικείες Οργανώσεις κήρυξαν τη Φρειδερίκη το 1949 ΠΡΩΤΗ ΜΗΤΕΡΑ της χρονιάς! Αυτή η διάκριση δεν είναι τυχαία! Μέσα στον όλεθρο και στην καταχνιά της δυστυχίας πού επικρατούσαν στη χώρα μας-κυρίως την τετραετία 1946-1949- πρόβαλε η φιγούρα μιας μάνας με τις αγκαλιές της ανοιχτές. Αυτές οι φιλόξενες αγκαλιές γέμισαν αμέσως με εθελοντές, προσφορές, παραγωγικές ιδέες και παιδιά! Η Φρειδερίκη πρόσφερε ελπίδα και οι μελλοθάνατοι έζησαν!
Σε απίστευτα μικρό διάστημα λειτούργησαν 52 Παιδουπόλεις πού φιλοξένησαν 23.612 διασωθέντα παιδιά! Δυστυχώς, όμως, 28.000 Ελληνόπουλα απήχθησαν με το ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ! Δικαίως τα παιδιά των Παιδουπόλεων θεωρούσαν τη Φρειδερίκη μητέρα τους!
Η Βασίλισσα διαβλέποντας ότι η μέρα του επαναπατρισμού των παιδιών δεν ήταν πολύ μακρινή, φρόντισε αυτά να γίνουν γρήγορα χρήσιμα για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το 1950 επαναπατρίστηκαν 15.000 παιδιά! 234 Σπίτια του Παιδιού λειτούργησαν σε διάφορα χωριά, προσφέροντας θεωρητική μόρφωση, ψυχαγωγία, πρακτική εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη , προγράμματα ανάπτυξης γεωργίας και κτηνοτροφίας, οικοτεχνίας, τυροκομίας… Για μεγαλύτερη συμπαράσταση στους αγρότες λειτούργησαν Νηπιαγωγεία και Ομάδες Βοήθειας Υπαίθρου πού εξυπηρετούσαν 2.653 χωριά! Ανεγέρθησαν 2.256 αγροτικά σπίτια, επισκευάστηκαν 41.699, κτίστηκαν 99 Εκκλησίες και επισκευάστηκαν 751, κτίστηκαν 84 σχολεία και επισκευάστηκαν 598!
Πέραν όλων αυτών διοργανώθηκαν τα ‘’ΑΚΡΙΤΕΙΑ’’ -αγώνες κλασικού αθλητισμού- ιδρύθηκαν 60 τυροκομεία και 296 υποδειγματικά κτηνοτροφία πτηνοτροφεία. Μέχρι το 1963 λειτούργησαν 48 ταπητουργεία και 99 πριονιστήρια, έγιναν 19 Κέντρα Νεότητας με 3.176 μέλη. 15 Αστικά Κέντρα με 19.000 εγγεγραμμένους νέους. Μέχρι το 1968 λειτούργησαν 92 Νηπιαγωγεία και 203 Θερινοί Νηπιακοί Σταθμοί με 6.107 μέλη. Μεγάλες υπηρεσίες πρόσφεραν στους αγρότες η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κι ακόμα περισσότερο η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ, προπομπός των σημερινών ΚΑΠΗ.
Για τούς καλούς μαθητές τώρα: Όσοι διακρίθηκαν στα γράμματα, παρέμειναν στις Παιδουπόλεις ώσπου να ολοκληρώσουν τις ανώτερες σπουδές τους. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να γραφούν όλα τα ονόματα των νηπιαγωγών-διδασκάλων-Καθηγητών Μ.Ε.- Καθηγητών Πανεπιστημίου-Θεολόγων-Γεωπόνων-Δικηγόρων-Αρχιτεκτόνων-Οικονομολόγων-Μηχανικών-Αξιωματικών κ.ά…."

Δεν υπάρχουν σχόλια: