Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Κομμουνιστική Προπαγάνδα

 08-02-2022

8/2/1944. Μια Μαύρη Ημέρα για την Καλαμάτα! Ο ΕΛΑΣ κάνει «Αντίσταση» με Ενέδρες, οι Γερμανοί σε αντίποινα δολοφονούν αμάχους Έλληνες
Ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος σε ενέδρα στο Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας στις 5 Φεβρουαρίου καταστρέφει 4 αυτοκίνητα φάλαγγας του Γερμανικού Ναυτικού που κατευθυνόταν στην Καλαμάτα, σκοτώνει 9 Γερμανούς, τραυματίζει βαριά 1 και πιάνει 10 αιχμαλώτους.

Τους ξεφεύγει ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Πελοποννήσου, Χόρστ Γκέρλαχ.
Την επομένη οι Γερμανοί δολοφονούν 10 αμάχους στο Άγιον Φλώρο και καταστρέφουν δεκάδες σπίτια του χωριού καθώς και στα γειτονικά χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα.
Στις 8 Φεβρουαρίου ο ΕΛΑΣ κτυπά σε άλλη ενέδρα, στη θέση Καζάρμα, 2 αυτοκίνητα του Γερμανικού Ναυτικού που έρχονταν προς Καλαμάτα από την Πύλο. Οι Γερμανοί έχουν 1 νεκρό, 3 τραυματίες, ενώ 6 Γερμανοί και 2 Ιταλοί (προφανώς αιχμάλωτοι των Γερμανών) παραδίδονται στον ΕΛΑΣ.
Οι αριθμοί των θυμάτων των Γερμανών προέρχονται από τα Γερμανικά αρχεία, όπως δηλώνονταν από τις Γερμανικές μονάδες. Οι 2 ενέδρες περιγράφονται σε άπειρα βιβλία καπεταναίων του ΕΛΑΣ και αριστερών συγγραφέων, στα οποία το μεν σύνολο των νεκρών Γερμανών κιμαίνεται μεταξύ 52 και 110, οι δε αιχμάλωτοι σε τουλάχιστον 42!
Ο Γερμανός Ναυτικός Διοικητής Πελοποννήσου, που είχε έδρα στην Καλαμάτα, μετά την πρώτη ενέδρα στον Άγιο Φλώρο είχε ανακοινώσει ότι θα εκτελέσει 100 Έλληνες ως αντίποινα. Τα αντίποινα δεν είχαν εκτελεστεί ακόμη όταν έγινε και η δεύτερη ενέδρα.
Τότε, το ίδιο βράδυ, της 8ης πρός 9η Φεβρουαρίου, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 149 ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ στο στρατόπεδο Καλαμάτας.
Ως οι 149 νεκροί πατριώτες να μην ήταν αρκετοί, διάφοροι αριστεροί συγγραφείς βιβλίων και άρθρων συχνά τους αναβιβάζουν έως και 520, και επί πλέον τους ταυτοποιούν πότε ως αριστερούς γενικά και πότε ως μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ενώ ήταν πολίτες της Καλαμάτας που είχαν συλληφθεί στην τύχη.
Στην αριστερή ιστοριογραφία, συχνά αναφέρονται ως υπεύθυνοι των αντιποίνων εκτός των Γερμανών και τα Τάγματα Ασφαλείας. Όμως στην Καλαμάτα δεν υπήρχαν ακόμη Τάγματα Ασφαλείας!
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Οι Γερμανοί είχαν: 26 νεκρούς (προσθέτω εδώ και τους αιχμαλώτους, γιατί ο ΕΛΑΣ σίγουρα τους δολοφόνησε), 4 τραυματίες και έχασε 6 αυτοκίνητα με τα υλικά που μετέφεραν, αν μετέφεραν
Οι Έλληνες είχαν: 159 αμάχους πατριώτες και 1 αντάρτη του ΕΛΑΣ νεκρούς και 3 χωριά κατεστραμμένα.
Ο δευτεροετής φοιτητής της Σχολής Ευελπίδων το 1940, Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος, σε μιά επιστολή του στην εφημερίδα «Ελεύθερη Μεσσηνία», στις 29 Μαίου 1946, την οποίαν υπογράφει ως «μόνιμος υπολοχαγός Πεζικού», μεταξύ άλλων γράφει:
« ...Πολέμαγα τους Γερμανούς στον Άγιο Φλώρο με αποτέλεσμα να πάρουμε 70 όπλα, 5 οπλοπολυβόλα, άφθονα πυρομαχικά και στρατιωτικό ιματισμό και να τους αναγκάσουμε να κινούνται με μεγάλες δυνάμεις...».
Ούτε λέξη για τα αντίποινα των Γερμανών με 159 αθώους Έλληνες νεκρούς και τα κατεστραμμένα χωριά, και παραδόξως ούτε λέξη για τα ανθρώπινα θύματα των Γερμανών!
Ο Ν. Παπαγιαννόπουλος απέθανε το 2012 Αντισυνταγματάρχης ε.α., βαθμό που έλαβε το 1982.
Αυτός ήταν ο συνηθισμένος, εύκολος και με περιορισμένο κίνδυνο γι αυτούς τρόπος αντίστασης του ΕΛΑΣ ήταν να στήνουν ενέδρες σε μεμονωμένα Γερμανικά αυτοκίνητα, να παίρνουν ότι υλικά μπορούσαν από τα αυτοκίνητα και να απομακρύνονται, αφήνοντας τους κατοίκους των πλησίον χωριών να αντιμετωπίσουν τα αντίποινα των Γερμανών.
Στη συνέχεια το ΕΑΜ ανελάμβανε να πανηγυρίσει για το κατόρθωμα, δεκαπλασιάζοντας τα θύματα των Γερμανών και αποσιωπώντας τους αμάχους θύματα των Γερμανών.
(*)Παπαγιανόπουλος. Υπεύθυνος για παρόμοιο κτύπημα στους Γερμανούς στον ΑΕΤΟ Μεσσηνίας, για το οποίο οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό και δολοφόνησαν αθώους κατοίκους
Αντάρτες υπό τη διοίκηση του Παπαγιαννόπουλου αποκεφάλησαν στον Μυστρά 28 νεαρούς αιχμαλώτους οπλίτες του Τάγματος Ασφαλείας Σπάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: