15 Δεκεμβρίου 1937: Έναρξη της “Греческая Операция” κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ!
Σε λίγες ώρες συμπληρώνονται 87 χρόνια από το ξεκίνημα της σταλινικής “Ελληνικής Επιχείρησης”, που διήρκεσε μέχρι τον Μάρτιο του 1938. Θύματά της, οι Έλληνες, από 16 ετών και άνω! Οι διωγμοί έγιναν επί τη βάσει της υπ’ αριθμόν 50215 “ντιρεκτίβας», του διευθυντή της NKVD και στενού συνεργάτη του Στάλιν, Νικολάι Γιεζώφ:
«Διατάσσω:
Στις 15 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα, σ’ όλες τις Δημοκρατίες και τις Περιφέρειες, να συλληφθούν όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπευτική και εθνικιστική αντισοβιετική δραστηριότητα...»
Ειδικότερα, οι Έλληνες κατηγορούντο ότι είχαν συστήσει παράνομες οργανώσεις, σκοπός των οποίων υποτίθεται πως ήταν:
«Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η δημιουργία ελληνικής δημοκρατίας στη νότια Ρωσία, με ενεργή συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας προς όφελος των βρετανικών, γερμανικών, και ιαπωνικών υπηρεσιών»
Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στις περιοχές που ζούσαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, ήτοι στην Γεωργία, στην Κριμαία και στις περιοχές της Σταυρούπολης, της Μαριούπολης, της Οντέσσας και του Κρασνοντάρ. Ιδού ποια ήταν η τύχη των συλληφθέντων;
«Στην επικράτεια του Κρασνοντάρ εκτελέστηκαν, στη διάρκεια περίπου τριών μηνών, 4.448 άτομα ελληνικής καταγωγής. Αυτοί αποτελούσαν το 94% όλων των συλληφθέντων. Στην περιοχή του Ντονέτσκ εκτελέστηκαν 4.237 Έλληνες, που αποτελούσαν το 85% όλων των φυλακισμένων. Από τους συλληφθέντες Έλληνες εκτελέστηκε περίπου το 86%»
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που γλίτωσαν την εκτέλεση, οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Σιβηρίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων:
«Οι κρατούμενοι εργάζονταν για 15-16 ώρες ημερησίως, με θερμοκρασίες που έφταναν ακόμα και τους -60 βαθμούς, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ζωής να φτάνει τους τρεις με τέσσερις μήνες»
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι “τυχεροί” (σε σχέση με τους άλλους...), που εξορίστηκαν οικογενειακώς στις στέππες του Καζαχστάν. Αυτοί κατάφεραν να επιβιώσουν.
Παράλληλα, έκλεισαν όλα τα ελληνικά σχολεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι εκδοτικοί οίκοι. Από τις διώξεις δεν εξαιρέθηκαν οι Έλληνες κομμουνιστές, που είχαν στοχοποιηθεί στην ντιρεκτίβα του Γιεζώφ:
«Πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα και όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι ήρθαν παράνομα στην ΕΣΣΔ, άσχετα από ποια χώρα έφτασαν»
Εκτός από τους Έλληνες, διώχθηκαν κι άλλες μειονοτικές εθνικότητες της ΕΣΣΔ, όπως Πολωνοί, Γερμανοί, Ρουμάνοι, Κορεάτες, Ιάπωνες, Λετονοί, Τσέχοι και λοιποί. Αιτία του διωγμού των μειονοτήτων ήταν η απίστευτη ξενοφοβία του Στάλιν, που θεωρούσε όλους τους μη Σλάβους ύποπτους συνεργασίας με τους Γερμανούς, στον Μεγάλο Πόλεμο που ερχόταν!
Οι εγχώριοι κομμουνιστές, όχι μόνο δεν αρνούνται τους διωγμούς, αλλά τους δικαιολογούν κιόλας. Σχετικό άρθρο του “Ριζοσπάστη”, της 25ης Αυγούστου 2017, αναφέρει τα κάτωθι:
«Πράγματι, κατά τη δεκαετία του 1930, πάρθηκαν μια σειρά μέτρων από τις σοβιετικές αρχές που είχαν να κάνουν:
α) Με τη διαπίστωσή τους, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, πως οι εθνικές οργανώσεις και θεσμοί (όπως οι αυτόνομες εθνικές περιοχές, τα εθνικά σχολεία κ.λπ.), αντί να αποδυναμώσουν τις εθνικιστικές τάσεις στις περιοχές αυτές, μετατράπηκαν σε εφαλτήρια για την ενίσχυσή τους.
β) Με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και τη διαπίστωση πως ένας δεύτερος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήταν αναπόφευκτος. Οι αυξανόμενες επαφές τμήματος της διασποράς με τις φασιστικές κυβερνήσεις του εξωτερικού, σε συνδυασμό με το ρόλο που έπαιξε ο αστικός εθνικισμός (ως «πέμπτη φάλαγγα») κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ΕΣΣΔ το 1919-1920, δημιούργησε εύλογες ανησυχίες στη σοβιετική κυβέρνηση»
Κάθε άλλο δικό μου σχόλιο, περιττεύει!
Πηγές:
Βλάσης Αγτζίδης, “Ποντιακός Ελληνισμός: Από τη Γενοκτονία και τον Σταλινισμό στην Περεστρόικα”
Iβάν Τζουχά, “Ελληνική Επιχείρηση”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου