Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 
 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ
 Η ελληνική κοινωνία πάντα είχε μεγάλο βαθμό ανεκτικότητας και έλλειψη ρατσισμού. Σήμερα όμως βλέπουμε να μειώνονται οι αντοχές της και να αυξάνουν τα ρατσιστικά φαινόμενα. Και το πρόβλημα θα διογκώνεται όσο υπάρχει αδυναμία ένταξης συγκεκριμένων μαζών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Κανείς δεν έχει πρόβλημα πχ. με τους Πολωνούς μετανάστες ή του Αλβανούς που εντάχθηκαν άριστα στην κοινωνία και μάλιστα πρόσφεραν σημαντικά, εργαζόμενοι με συνέπεια και τιμιότητα. Ήδη η επόμενη δυναμική γενιά θεωρεί την Ελλάδα πατρίδα της και είναι πλήρως ενταγμένη, με σημαντικές επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι η αδυναμία ένταξης υπάρχει επειδή δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από το κράτος. Δηλαδή μια ολοκληρωμένη και συνεπής κοινωνική στρατηγική που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ένταξης. Και όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το πολιτικό μας σύστημα ποτέ δεν διαχειρίσθηκε το ζήτημα με συνέπεια και τόλμη, έβαζε πάντα τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τώρα που έγιναν εκρηκτικά, δαιμονοποιεί ανάλογα με τις ιδεολογικές του προκαταλήψεις τους Έλληνες που αντιδρούν ή τους ίδιους τους μετανάστες.
Ας αφήσουμε τα φοβικά σύνδρομα και ας προσπαθήσουμε στην σημερινή Ελλάδα της τεράστιας οικονομικής κρίσης, να βάλουμε τις αρχές και τους βασικούς άξονες διαχείρισης του προβλήματος. 
Η πρώτη αρχή είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η δεύτερη αρχή είναι η ίση εφαρμογή των νόμων του κράτους για όλους που διαβιούν σε ελληνικό έδαφος υπό καθεστώς ισονομίας. Μπορεί κάποιος να μην είναι Έλληνας πολίτης, δικαιούται όμως ισονομίας και δικαιοσύνης.
Η Τρίτη αρχή είναι ο σεβασμός της κοινωνικής ζωής και συμπεριφοράς, που είναι εθιμικός και βασίζεται στα εγγενή πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Εδώ υπάρχει κατ’ αντιστοιχία και το πρόβλημα του σεβασμού των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των μεταναστών. Τι γίνεται όμως όταν αυτά συγκρούονται με τα πρώτα; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, ούτε μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις με αμεσότητα. Χρειάζεται υπομονή, ευρεία πολιτική συμφωνία και δέσμευση, για υλοποίηση ενός μακροχρόνιου σχεδίου πολιτισμικού μετασχηματισμού των μεγάλων μεταναστευτικών κοινωνικών ομάδων. Και πάλι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, βλέποντας τα προβλήματα ένταξης που υπάρχουν για πολλές γενιές, σε συγκεκριμένες πολιτισμικά ομάδες σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα οι ΗΠΑ ,με μια πιο αυστηρή, ενιαία, συνεπή και συγκεκριμένη πολιτική, έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα αυτά. Συνεπώς χρειάζεται τόλμη, συνέπεια και συνεργασία από το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση για να αμβλυνθούν σταδιακά τα προβλήματα αυτά, που όμως θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο.
Όσον αφορά τις αρχές ενός εφικτού σχεδιασμού αυτές θα πρέπει να είναι:
Αποτροπή εισόδου νέων μεταναστών. Σταδιακή μείωση των υπαρχόντων. Καταγραφή όλων όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Συγκεκριμένο και σαφές νομικό πλαίσιο. Αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού ασύλου σε όσους πραγματικά διώκονται για πολιτικούς λόγους. Συνεργασία με ΕΕ και διακρατική συμφωνία με τις χώρες προέλευσης.
Με βάση τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, η "Κοινωνία Αξιών" προτείνει τα παρακάτω μέτρα ως ένα πρώτο άμεσο βήμα για αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Απαιτείται όμως ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός ευρείας πολιτικής συμφωνίας, ο οποίος θα εφαρμοσθεί με συνέπεια, συνέχεια, εμμονή και τόλμη, για να μπορέσουμε μετά από μια γενιά να δούμε κάποια σημαντικά ορατά αποτελέσματα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να αποδεχθούμε ότι δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με πέταλα, αλλά μία πορεία με συνεχείς κρίσεις και εντάσεις. Είναι σημαντικό όμως κάθε φορά να μπορούμε να μειώνουμε το βαθμό των κρίσεων και την οξύτητα των αποτελεσμάτων.
Άμεσα Μέτρα για του μετανάστες που είναι ήδη εδώ
  1. Έγγραφη ανακοίνωση στην ΕΕ, ότι σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 2011, δεν θα αποδεχόμαστε πλέον τις προβλέψεις του ‘’Δουβλίνου ΙΙ’’. όπως ήδη κάνουν, η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Δανία.
  2. Καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας για όλους τους παράνομους μετανάστες, μέχρι την οποία θα πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους στη χώρα με συγκεκριμένα στοιχεία (όνομα, εθνότητα, χώρα προέλευσης, κατοικία, μέλη οικογένειας, κλπ). Σε περίπτωση που δεν δηλωθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή και συλληφθούν, να γίνεται βάσει κριτηρίων, προώθησή τους στις χώρες προέλευσης. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις διακρατικές συμφωνίες για καλύτερα αποτελέσματα.
  3. Έλεγχος αυτών που καταγράφηκαν για τυχόν αξιόποινες ποινικές (όχι πολιτικές) πράξεις στις χώρες τους και σε καταφατική περίπτωση, άμεση προώθησή του σε αυτές. Γενικός ιατρικός έλεγχος τους. Για τους υπόλοιπους καταγεγραμμένους, καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου μέχρι του οποίου θα επιτρέπεται η παραμονή στη χώρα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα εκδοθούν .
  4. Επαναπατρισμό, όλων όσων συλληφθούν και καταδικαστούν για σοβαρά ποινικά αδικήματα (κλοπές, βιαιοπραγίες, ένοπλες ληστείες, απαγωγές, ανθρωποκτονίες κλπ).
  5. Λειτουργία αξιοπρεπών Κέντρων Υποδοχής παράνομων μεταναστών, σε κατάλληλες παραμεθόριες περιοχές (και όχι στην Αθήνα ή σε μεγάλες πόλεις για να μην δημιουργηθούν πυρήνες παρανομίας). Εκεί θα προωθούνται όσοι έχει αποφασισθεί να απελαθούν και όσοι συλλαμβάνονται να μπαίνουν λαθραία, μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους και προωθηθούν στις χώρες προέλευσης. Το διάστημα αυτό να είναι το πολύ μέχρι δύο εβδομάδες.
  6. Αυστηρές  τιμωρίες για όσους διακινούν παράνομους μετανάστες
  7. Απλοποίηση και επιτάχυνση της εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου καθώς και της απέλασής τους.
  8. Νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα για ικανό χρόνο και δεν έχουν καταδικαστεί σε ελληνικά ή ξένα δικαστήρια και αναγνώριση των αστικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  9. Χορήγηση υπηκοότητας ύστερα από 7 χρόνια παραμονής στη χώρα, εφ όσον διαβιούν σύννομα, μιλάνε τη γλώσσα και έχουν ενταχθεί στην κοινωνία.
  10. Αναγνώριση όσων παιδιών γεννιούνται στην Ελλάδα.
  11. Πρόβλεψη για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, σε όσους αλλοδαπούς αναγνωρίζεται η ελληνική ιθαγένεια.

 Προτάσεις για την Αποτροπή και τον Έλεγχο Εισόδου νέων λαθρομεταναστών

  1. Τα μέτρα θα πρέπει να υποστηριχθούν με τις αποτελεσματικές προσπάθειες των αρχών ασφαλείας για απαγόρευσης εισόδου άλλων παράνομων μεταναστών και τη τήρηση συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να σταματήσει η είσοδος των μεταναστών κατά χιλιάδες από την γειτονική χώρα. Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας προς την Τουρκία δεν μπορούν να φυλαχτούν επαρκώς από τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά ούτε και από τις λιγοστές δυνάμεις της Frontex. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει από τους Ευρωπαίους Εταίρους την ενίσχυση των πολιτικών και των δράσεων στη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων.
  2. Η αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα απαιτεί τη συνεργασία πολλών Υπουργείων και φορέων, (Σώματα Ασφαλείας, Ε.Δ., ΕΛΑΣ, Δήμοι  Περιφέρειες, κλπ). Για την συνολική και ενιαία διαχείριση προτείνουμε τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασφαλείας Συνόρων και Λαθρομετανάστευσης. Αυτή η υπηρεσία θα αποτελείται από τρία τμήματα. Το ένα θα είναι η αντίστοιχη Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (coast guard). Το δεύτερο θα είναι Υπηρεσία Ασφαλείας Συνόρων  και το τρίτο τμήμα θα είναι Ειδική Υπηρεσία Λαθρομετανάστευσης εκ στελεχών της ΕΛΑΣ που θα έχει αρμοδιότητα κατ’  αποκλειστικότητα στις πόλεις και στην ενδοχώρα. Τα τρία τμήματα θα υπάγονται σε ενιαία διοίκηση υπό τον Υφυπουργό Μεταναστευτικού (πρέπει να προβλεφθεί), ή υπό τον Υπουργό προστασίας του πολίτη. Η υπηρεσία αυτή θα συνεπικουρείται κατά περίπτωση και από το Λ.Σ, τις Ε.Δ. και την Ελληνική Αστυνομία, κάτω από ένα ειδικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης σε όλη τη χώρα.

Προτάσεις  για μια αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη Πολιτική

  1. Απαιτείται να γίνει διαμόρφωση μεταναστευτικής πολιτικής ευρείας συναίνεσης και ενιαίου εθνικού σχεδίου για αντιμετώπιση αλλά και την ένταξη των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία.
  2. Επανεξέταση του αριθμού των νόμιμων μεταναστών που χρειάζεται η οικονομία και επιλογή τους βάσει συγκεκριμένων αυστηρών κριτηρίων, όπως π.χ. οικογένεια, επάγγελμα, να μην διώκονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα κλπ..
  3. Επιδίωξη Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για ευρωπαϊκή κάρτα στους μετανάστες, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο.
  4. Διεκδίκηση της διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στην οποία θα πρέπει να προβλέπεται ο επιμερισμός του βάρους της μετανάστευσης στις χώρες της Ευρώπη, με αυστηρά κριτήρια όπως πχ. ο πληθυσμός, το κατά κεφαλήν εισόδημα της κάθε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: