Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ιστορική μέρα για τους Κουβανούς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013, 12:58
Στην ουρά περιμένουν υπομονετικά εκατοντάδες πολίτες της Κούβας, προκειμένου να αποκτήσουν διαβατήριο βάσει της νέας «χαλαρότερης» νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ.

Πλέον οι Κουβανοί χρειάζονται λιγότερα χαρτιά για να βγάλουν διαβατήριο, με την κατάθεσή τους γνωρίζουν αμέσως αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ή όχι και το κυριότερο: το δικαίωμα παραμονής στο εξωτερικό παρατείνεται στα 2 χρόνια από 11 μήνες.

Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ένας Κουβανός που επιθυμεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του μπορεί θεωρητικά να δοκιμάσει την τύχη του σε μία χώρα, να βρει ενδεχομένως δουλειά και να εξακολουθεί να μπορεί να επιστρέψει νόμιμα εντός 2 ετών.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου ακόμα χρειάζεται βίζα εισόδου. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της Νοτίου Αμερικής ή της Ε.Ε..

Παρ’ όλα αυτά, οι Κουβανοί μελετούν ήδη λίστες με χώρες όπου δεν είναι απαραίτητη η βίζα, ενώ άλλοι ρευστοποιούν τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία, για να αγοράσουν ένα εισιτήριο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: