Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Από τον Τρότσκι στον πράσινο διορισμό και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε πρωταγωνιστή των κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει αναδειχτεί ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό Α. Σταματόπουλος.
Ο «σκληρός» του μετρό ή ο «Φωτόπουλος των συγκοινωνιών», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, ανήκει στη γενιά των συνδικαλιστών οι οποίοι αναπολούν τη δεκαετία του '80 που οι «κλαδικές» ήταν παντοδύναμες. Παρόλο που δεν ήταν ποτέ από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, κατάφερε να γίνει γραμματέας της «πράσινης» παράταξης των εργαζομένων στο Μετρό για να αποχωρήσει το 2010 και να ενταχθεί στην εξωκοινοβουλευτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία κατήλθε και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών στις εκλογές του 2012.

Ο 64χρονος πρώην οικοδόμος δίνει την εικόνα του σκληρού συνδικαλιστή που επηρεάζει τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων λόγω της σκληρής γραμμής που επιλέγει συχνά με αιχμή τις κινητοποιήσεις διαρκείας. Μπήκε μπροστά για να κρατηθούν ανοιχτοί οι σταθμοί του μετρό στις μεγάλες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, είχε κυνηγήσει τα ΜΑΤ που είχαν εισβάλει στους σταθμούς για να χτυπήσουν διαδηλωτές, και είχε εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στους Αγανακτισμένους.
Η κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή την επίταξη των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέδειξε το ρήγμα στον χώρο των εργαζομένων που διαφοροποιούνται από τη σκληρή γραμμή του Α. Σταματόπουλου, ο οποίος έβλεπε την απεργία ως ευκαιρία για τη διαμόρφωση αντικυβερνητικού μετώπου.
Η διαδρομή του Α. Σταματόπουλου από τη Μικρομάνη Μεσσηνίας όπου γεννήθηκε μέχρι σήμερα έχει αρκετές διακυμάνσεις, που όλες συνδέονται με κάποιον τρόπο με την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Στο Κερατσίνι όπου διαμένει οι γνώμες για τον Α. Σταματόπουλο ποικίλλουν. Αλλοι τον θεωρούν αγνό αγωνιστή που απλώς βρίσκεται σε παρελθόντα πολιτικό χρόνο και αναπολεί τη δεκαετία του '80, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο συνδικαλιστής του μετρό ακολουθεί αυτήν τη σκληρή στάση εκ του ασφαλούς, καθώς φημολογείται ότι η οικογένεια διαθέτει και πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει να μηδενιστεί το εισόδημά του από τις διαρκείς απεργίες. Φημολογείται δε ότι η άδεια του ΠΡΟΠΟ που κατέχει η οικογένεια οφείλεται στις καλές σχέσεις του συνδικαλιστή με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Χ. Σαλαλέ. Ο Α. Σταματόπουλος υπήρξε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χ. Σαλαλέ, όταν αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος στο Κερατσίνι το 2006.
Η... βουλευτική πόρτα
Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ο Α. Σταματόπουλος προσελήφθη στο μετρό το 1999 σε ηλικία 50 ετών. Χωρίς να αμφισβητείται το γεγονός ότι είναι εργατικός άνθρωπος και καλός τεχνίτης, παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Β' Πειραιά ανατρέχουν σε εκείνη την εποχή και θυμούνται τον Α. Σταματόπουλο να πιέζει τα γραφεία των «πράσινων» βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας διεκδικώντας την πρόσληψή του στο Αττικό Μετρό. Ο ίδιος ο Α. Σταματόπουλος σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ξεκίνημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στις απολύσεις 250 υπαλλήλων του μετρό, ύστερα από πόρισμα του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης ότι οι προσλήψεις ήταν παράνομες.
Ο Α. Σταματόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν με παράνομο τρόπο οι προσλήψεις τους. «Ολοι με αυτές τις διαδικασίες μπαίνουν στο μετρό. Η εταιρεία λειτουργεί κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Το προσωπικό προσλαμβάνεται με κατάθεση βιογραφικού και συνέντευξη, στη συνέχεια εκπαιδεύεται και αξιολογείται. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σταδίου συμπληρώνεται και ο χρόνος δοκιμαστικής περιόδου για τον οποίο υπέγραψε σύμβαση ο εργαζόμενος. Αυτομάτως, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, των ικανοτήτων αλλά και της αξιολόγησης και πιστοποίησης που έχουν αποκομίσει επιτυχώς, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται με σύμβαση και τυπικά αορίστου χρόνου» ανέφερε ο Α. Σταματόπουλος.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό ήταν αποκαλυπτικός ακόμα και για τις σχέσεις του με τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους, αφού παραδέχεται στην ίδια συνέντευξη ότι «στα ΔΣ όταν κάνω πρόταση για απεργία ψηφίζουν υπέρ, γιατί λέει φοβούνται. Μετά όμως τις σαμποτάρουν». Τελικά δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα η φήμη ότι αρκετοί εργαζόμενοι εύχονταν να γίνει επίταξη για να μην επιβληθεί από τους συνδικαλιστές απεργία διαρκείας.
Κώστας Νικολαΐδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: