Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

1/1/14

Από τις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες παγκοσμίως η Κύπρος

Στη 12η θέση η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου BICC
Οι Βρετανοί διαθέτουν στην Κύπρο και στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου σταθμεύουν τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη της RAF. ( Πηγή: EPA)
Χασαπόπουλος Νίκος
Φανταστείτε ένα νησί, στη Ανατολική Μεσόγειο, με 800.000 κατοίκους, διηρημένο στα δύο, χωρίς να διαθέτει ούτε Πολεμικό Ναυτικό, ούτε Πολεμική Αεροπορία, μ΄ένα υποτυπώδες αμυντικό σύστημα αλλά πάνω σ΄αυτό να υπάρχουν ισχυρά όπλα και πολλοί στρατοί, οπλισμένοι σαν αστακοί.
Και μέσα σ΄όλα αυτά το νησί αυτό να δέχεται η αμυντική του θωράκιση όλο και μεγαλύτερο κούρεμα λόγω της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες η Κύπρος, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου BICC (Bonn International Center for Conversion) περιλαμβάνεται στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη. Το τι στρατούς διατηρεί στο έδαφός της η Κύπρος, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν διατηρεί. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Είναι πρώτα απ΄όλα οι δύο βρετανικές βάσεις στη Δεκέλεια και στην Επισκοπή. Οι Βρετανοί διαθέτουν και στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου σταθμεύουν τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη της RAF, διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ραντάρ για υποκλοπές και μία ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Εν συνεχεία υπάρχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ (UNFICYP) που βρίσκονται στο νησί από το 1964 και διαθέτουν στρατιωτικά οχήματα, τροχοφόρα θωρακισμένα και βεβαίως φορητό οπλισμό. Περιλαμβάνει στρατιώτες από πολλές χώρες ακόμα και από την Αργεντινή.

Στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις του Αττίλα, περίπου 38.000 στρατιώτες, εξοπλισμένοι με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η πολεμική βιομηχανία, όπως με άρματα μάχης, εκτοξευτές πυραύλων, πυροβόλα και βεβαίως όλα αυτά υποστηρίζονται από την τουρκική πολεμική αεροπορία, που έχει βάσεις στην Τουρκία που απέχουν μόλις λίγα λεπτά από την Κύπρο. Από το 1974 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη μισή Κύπρο, η Άγκυρα δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς. Μαζί με τα κατοχικά στρατεύματα α πρέπει να προστεθούν και οι δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, που έχουν εξοπλιστεί από την Τουρκία, καθώς και η δύναμη περίπου 600 ανδρών της ΤΟΥΡΔΥΚ (που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Ζυρίχης, το 1960).

Εν συνεχεία υπάρχουν οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που διαθέτουν επαρκή οπλισμό, καθώς και οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ. Στην Πάφο λειτουργεί σύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο με την ονομασία «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια του πάλαι ποτέ ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας- Κύπρου.

Πολύ συχνά τα λιμάνια της Κύπρου δέχονται πολεμικά πλοία άλλων χωρών  για μεταστάθμευση. Τα ρωσικά πολεμικά (ανάμεσά τους και πυρηνοκίνητα) πηγαινοέρχονται για ανεφοδιασμό και ξεκούραση των πληρωμάτων, ενώ όταν υπάρχει πολεμική αναταραχή (πόλεμος στο Λίβανο, στο Κουβέιτ, στη Λιβύη, στο Ιράκ και αλλού) οι βρετανικές βάσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Σύμφωνα με την έκθεση του BICC, που περιγράφει την στρατιωτική κατάσταση στον πλανήτη, η Κύπρος καταλαμβάνει την ένατη θέση, έχοντας υψηλότερο δείκτη στρατιωτικοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Η περυσινή έκθεση του BICC, παρουσίαζε την Κύπρο στην έκτη θέση. Εφέτος όμως η Κύπρος εισήλθε στο μνημόνιο. Στην πρώτη δεκάδα της έκθεσης βρίσκονται το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία, η Αρμενία, η Συρία, η Ιορδανία, η Κορέα, το Αζερμπαϊτζάν και το Κουβέιτ. Τονίζεται μάλιστα στην έκθεση ότι η Κύπρος μαζί με τη Ρωσία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια να διατηρούν μία θέση στην πρώτη δεκάδα των πιο στρατιωτικοποιημένων κρατών του πλανήτη.

Σ΄ότι αφορά την Κύπρο, σημειώνεται (όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος») ο κυριότερος λόγος που το νησί εμφανίζεται με υψηλό δείκτη στρατιωτικοποίησης είναι η μη λύση του κυπριακού προβλήματος..

 Η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση έχοντας ανεβεί δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Τουρκία παραμένει στην 24η θέση. Οι ΗΠΑ έχουν καταγραφεί στην  28η θέση και η Βρετανία παραμένει σταθερή στην 64η θέση.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: