Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η πρώτη βάπτιση από μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή


Η πρώτη ορθόδοξη βάπτιση από μητροπολίτη στη Σμύρνη 95 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή τελέστηκε το Μεγάλο Σάββατο στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, που λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τη βάπτιση τέλεσε ο πρόσφατα εκλεγμένος μητροπολίτης Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίος.

Η νεοφώτιστη Ζεϊνέπ Χατζούδη βαφτίστηκε Ελένη. Είναι απόγονος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες των Ρωμιών της Σμύρνης και πήρε το όνομά της από τη γιαγιά της, που ήταν ξακουστή μαγείρισσα και εξαδέλφη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ανάδοχος ήταν ο επιχειρηματίας από την Κομοτηνή Χρυσόστομος Κάρρος.
Επιθυμία

Ο κ. Κάρρος μίλησε για τη βάπτιση στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής Χρόνος 87,5 fm.
«Γνωρίζω την οικογένεια της Ζεϊνέπ από τον καιρό που είχα δραστηριότητες στη Σμύρνη» είπε και συνέχισε: «Ο πατέρας της Ζεϊνέπ είναι χριστιανός, από τους λίγους Ρωμιούς που μένουν ακόμη στη Σμύρνη. Η γυναίκα του είναι ντόπια και μουσουλμάνα. Το πρώτο τους παιδί βαπτίστηκε με αεροβάπτιση Αγγελής».

Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε πως η βάπτιση της μικρής, που φοιτά στην τετάρτη τάξη δημοτικού, έγινε με δική της επιθυμία. «Ηταν η πρώτη βάπτιση που έγινε από μητροπολίτη μετά το 1922. Παλιότερα γίνονταν βαπτίσεις, αλλά από παπάδες που ερχόταν από τη Χίο ή άλλα μέρη της Ελλάδος» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: