Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

 ...η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεν στο διπλασιασμό της προβλεπόμενης ποινής όχι όμως και στη θέσπιση του αδικήματος ως ιδιώνυμου...


Κοντονής: Αυστηροποίηση της ποινής για βανδαλισμούς πολιτιστικών μνημείων

«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τέτοια αδικήματα είχαν ειδική απαξία από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι απαράδεκτοι τέτοιοι βανδαλισμοί», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Την αυστηροποίηση της προβλεπόμενης ποινής για τα αδικήματα των βανδαλισμών πολιτιστικών μνημείων προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, για την αύξηση των ετών φυλάκισης από ένα σε δύο.



Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η εν λόγω διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος υπολογίζει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.

«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τέτοια αδικήματα είχαν ειδική απαξία από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι απαράδεκτοι τέτοιοι βανδαλισμοί», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απάντησή του πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεν στο διπλασιασμό της προβλεπόμενης ποινής όχι όμως και στη θέσπιση του αδικήματος ως ιδιώνυμου, όπως έχει προτείνει ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ο διπλασιασμός της ποινής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικό αυτό, αλλά απομένει και να δικάζονται αυτοί που διαπράττουν το αδίκημα κι όχι μόνο να αυστηροποιήσουμε τον ποινικό κώδικα αλλά να μείνει στο συρτάρι, γιατί αν ένας έμπαινε φυλακή για ένα χρόνο θα είχε διαχυθεί το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.

Αναφορικά, δε, με όσους έχουν διωχθεί μέχρι σήμερα, οι αριθμοί μάλλον αποδεικνύουν ότι οι δράστες τέτοιων αδικημάτων δύσκολα πιάνονται στη «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ, αφού σύμφωνα με τον Σταύρο Κοντονή το 2015 ασκήθηκαν 16 ποινικές διώξεις και υπήρξαν 3 καταδίκες, ενώ το 2016 οι διώξεις ανήλθαν στις 17 και οι καταδίκες σε 4.

Αποσαφήνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι υπόλοιποι αθωώθηκαν αλλά ενδεχομένως να έχουν λάβει δικάσιμη για το μέλλον.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/355083/kodonis-austiropoiisi-tis-poinis-gia-vandalismous-politistikon-mnimeion/#ixzz4sPQKLysE
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: