Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017






Η τροπολογία επί της ουσίας αναγνωρίζει συλλόγους με αλυτρωτική και αντεθνική δράση, που εγείρουν ζητήματα για την ύπαρξη «τουρκικής» και «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει αμετάκλητα τη διάλυσή της, καθώς θεώρησε ότι λειτουργεί ως βραχίονας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής προκειμένου η μειονότητα των Ελλήνων μουσουλμάνων να μην αναγνωρίζεται ως θρησκευτική αλλά ως «τουρκική». Νομικοί κύκλοι, που μίλησαν στο Πρώτο Θέμα, χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση «εθνικά επιπόλαιη».


Η υπόθεση ξεκίνησε το 1986 όταν το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Ο σύλλογος προσέφυγε και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συνέχεια, ωστόσο, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε δύο απορριπτικές αποφάσεις, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η διάλυση του σωματείου είναι θεμιτή για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
«Η τροπολογία υποχρεώνει το ανώτατο δικαστήριο να μπει στη διαδικασία ακόμα και ανατροπής παλαιότερων αποφάσεων, θεωρώντας “αμελλητί” τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως νέο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί, ακόμα κι αν αμφισβητούνται πάγιες εθνικές θέσεις ή διεθνείς συμβάσεις όπως της Λοζάνης», σημειώνουν οι νομικοί κύκλοι στο Πρώτο Θέμα.
Οι υπέρμαχοι της τροπολογίας τονίζουν η Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει καθολική αποδοχή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «και όχι μόνο όταν το περιεχόμενό τους τη συμφέρει».
Βέβαια, νομικοί τονίζουν ότι το ευρωδικαστήριο δικαίωσε τους συλλόγους γιατί στάθηκε σε γενικές αρχές, όπως το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. «Από την άλλη πλευρά, ο Άρειος Πάγος θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνουν τις σχέσεις κρατών είναι πιο δεσμευτικές από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», σημειώνουν.
Πάντως, με αφορμή το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε την απόσυρση της «προβληματικής» τροπολογίας χαρακτηρίζοντάς την επιπόλαιη και εθνικά επιζήμια, και προαναγγέλλοντας ότι θα την καταψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: