Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017


Θεσσαλονίκη: Φόρος τιμής στους φιλέλληνες του Μακεδονικού Αγώνα

24-11-2017
Πρόσωπα φιλελλήνων, που βοήθησαν ποικιλοτρόπως την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
«Ηταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην προσφορά τους» ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της εταιρείας, δρ Ιστορίας Βασίλειος Πάππας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία προσωπικής έρευνας και μελέτης για τον φιλελληνισμό και τους φιλέλληνες.

Οπως τόνισε ο κ. Πάππας, ο φιλελληνισμός, ως στοιχείο ιδεολογικής έκφρασης, είναι κυρίως γνωστός στους Ελληνες από την τεράστια συμβολή του στην Επανάσταση του 1821, που απέκτησε μαζικές διαστάσεις κινητοποιώντας χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, αλλά, όπως επεσήμανε, «δεν διακόπηκε με την ολοκλήρωση του αγώνα της Παλιγγενεσίας.


Συνεχίστηκε ανανεωμένος σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις του, τόσο κατά τον 19ο αιώνα όσο και στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σήμερα η βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, αλλά και οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στο ζήτημα της φιλονικίας με τα Σκόπια μάς υπενθυμίζουν την αδήριτη ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φιλελληνισμού, που με όρους σύγχρονους θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά δίκαια -ιδιαίτερα στο ζήτημα της Μακεδονίας- στο εξωτερικό».


Αρκετές χώρες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΜΣ, προσέφεραν τους σημαντικότερους φιλέλληνες την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Ανάμεσά τους ήταν Ιταλοί, Γάλλοι, Αγγλοι, Αμερικανοί, Πορτογάλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, με ονόματα που έγιναν γνωστά για τις δράσεις τους: Γαριβάλδης, Αλμέιδα, Χάτσινσον, Κλεμανσό, Παγιαρές, Ντιλ, Ριανκούρ, Αμποτ και πολλοί άλλοι.


Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών -όπως ειπώθηκε- συνεργάστηκαν με τον Νεοκλή Καζάζη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της εταιρίας »Ελληνισμός», που βρισκόταν στο πλευρό του Παύλου Μελά, της οικογένειας Δραγούμη και όλων των πρωταγωνιστών αυτού του τιτάνιου αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πάππας παρουσίασε άγνωστα στοιχεία και λεπτομέρειες της φιλελληνικής δράσης των συγκεκριμένων προσώπων και τη σημαντική συμβολή τους στις ελληνικές επιδιώξεις της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: