Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Συνεχίζει την σκληρή γραμμή η Ιταλία απέναντι στους λαθρομετανάστες – Οικονομική στήριξη Τράμπ προς την Ρώμη

25-08-2018

Σκληραίνει η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών γύρω από το θέμα των λαθρομεταναστών. Η Ιταλία τόνισε ότι θα συνεχίσει την σκληρή γραμμη που ακολουθεί για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα απείλησε να αποχωρήσει η Ιταλία από την χρηματοδότηση των μεταναστευτικών προγραμμάτων την Ε.Ε.


Συγκεκριμένα, την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν την αποβίβαση των 150 μεταναστών από το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti που έφθασε στο λιμάνι της Κατάνης τη Δευτέρα, συγκεντρώθηκαν στην Ρώμη εκπρόσωποι περίπου 12 χωρών μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας. Στην διάρκεια της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε πως: «Η ήπια γραμμή δεν λειτουργεί, η σκληρή γραμμή θα είναι να αναστείλουμε τη χρηματοδότηση αν δεν μας ακούσουν».
Σε απάντηση, ο Κομισιόν στην τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν. «Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά […] Τα μη εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση» δήλωσε. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο, προτιμώντας «γενικής φύσεως» παρατηρήσεις.
«Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε. «Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, Corriere della Sera ο Τραμπ προσέφερε οικονομική βοήθεια στη Ρώμη, προαναγγέλλοντας την αγορά ιταλικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν το 2019.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος, η Ρώμη σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων, συνολικής αξίας 400 δισ. ευρώ.
Η γειτονική χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος σ’ όλη την Ευρωζώνη, καθώς το 2017 ανήλθε στο 130% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή των ιταλικών ομολόγων, παρά το δυσθεώρητο χρέος.
Ωστόσο, το διευκολυντικό πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι οδεύει προς το τέλος του, καθώς η ολοκλήρωσή του είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας σε υψηλό τουλάχιστον τεσσάρων ετών.
Γιατί όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να βοηθήσει μία τόσο «προβληματική» χώρα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία;
«Ο Τραμπ ενδεχομένως, ενδιαφέρεται να προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Και αναμφίβολα, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, από το να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: