Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

22/2/1947. Ελατοχώρι Πιερίας. Άλλη μια «Ηρωική» πράξη των κομμουνιστών! Άγρια Δολοφονία 14 Νέων!
Οι πολιτικοί τους απόγονοι διαμαρτύρονται για τις εκτελέσεις κομμουνιστών από τα στρατοδικεία. Έχετε δει ποτέ κάποια διαμαρτυρία για τις ανεξέλεγκτες δολοφονίες Ελλήνων από τους πολιτικούς τους προγόνους;
Λόγω θέσεως το Ελατοχώρι ήταν ανταρτοκρατούμενο στην Κατοχή από τον ΕΛΑΣ και πλήρωσε φοβερά αντίποινα για τη δολοφονία λίγων Γερμανών (ίδε ανάρτηση 18 Φεβρουαρίου). Ανταρτοκρατείτο όμως και από τον λεγόμενο «ΔΣΕ» το 1946-48 και πλήρωσε πάλι, αλλά απ' ευθείας από τους κομμουνιστές αυτή τη φορά.


Τον Φεβρουάριο του 1947, με διάφορες δικαιολογίες οι αντάρτες συνέλαβαν 11 νέους του χωριού και 3 από γειτονικό χωριό και τους φυλάκισαν.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1947 τους πήραν νύχτα, δεμένους δυο -δυο από τα χέρια με σύρμα και τους σκότωσαν με τσεκούρι σε μια παρακείμενη τοποθεσία. Να σημειωθεί ότι στη δολοφονία των νέων συμμετείχαν και κομμουνιστές συμπατριώτες τους
Ο ένας εξ αυτών, ο Νικόλαος Δρούγκας, επέζησε. Φαίνεται ότι το χτύπημα δεν ήταν θανατηφόρο, συνήλθε αργότερα και απομακρύνθηκε. Στο μνημείο που έχουν αναγείρει οι συγγενείς των θυμάτων, ο Δρούγκας αναφέρεται ως νεκραναστηθείς!
Στο βιβλίο «ΕΛΛΑΔΑ-ΠΙΕΡΙΑ 1941-49, ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» υπάρχει μια μικρή αναφορά του επιζήσαντος στην οποίαν αναφέρει ότι οι φονιάδες τους έβγαζαν τα δόντια ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί!
Δεν έχω δει το βιβλίο, αλλά μου λένε ότι δεν υπάρχει πλήρης μαρτυρία του Δρούγκου για αυτά που είδε και άκουσε εκείνη την τραγική ημέρα. Ούτε κάπου αλλού έχει μέχρι στιγμής εμφανισθεί πλήρης γραπτή μαρτυρία του.
Στη θέση θυσίας των 14 νέων από τους κομμουνιστές, οι συγγενείς τους έχουν κτίσει ένα εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, και κάθε χρόνο κάνουν επιμνημόσυνη δέηση εκεί αλλά και στην εκκλησία του χωριού.
Φέτος, το 2020, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το γεγονός της επιμνημόσυνης δέησης κοινοποιήθηκε και στο τοπικό μπλόγκ, όπως φαίνεται κατωτέρω.
Αυτά τα λίγα μπόρεσα να μάθω από έναν καλό φίλο από το χωριό. Το γεγονός αποσιωπάται από τους εορτάζοντες τα «κατορθώματα» του ΕΛΑΣ τον Ιανουάριο του 1943 πλησίον του χωριού, τα οποία προκάλεσαν τον εμπρησμό του Ελατοχωρίου και του γειτονικού Αγίου Δημητρίου, τη δολοφονία 72 και τον τραυματισμό 30 αθώων κατοίκων των δύο χωριών.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: