22-02-2020
Πώς θα απορροφηθούν τα 16,58 δισ. του ΕΣΠΑ
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Διπλάσια κονδύλια, απ’ αυτά που απορρόφησε η Ελλάδα την εξαετία 2014-2019, καλείται να απορροφήσει η χώρα, από το ΕΣΠΑ, μέχρι το 2023. Δηλαδή από τα 20,2 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης -25,8 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)-, παραμένουν στον "κουμπαρά" του ΕΣΠΑ προς απορρόφηση κονδύλια ύψους 13,587 δισ. ευρώ ή 16,580 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΑ. Και αυτό γιατί έως το τέλος του 2019 είχαν γίνει πληρωμές μόλις 6,6 δισ. ευρώ, ή 9,26 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη και το ΠΑΑ.
Προκειμένου να μην χαθούν πόροι και το "τρένο" της ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποβολή των αναθεωρημένων Περιφερειακών και Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προς την ΕΕ –η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020- για να ανέβουν οι ρυθμοί απορρόφησης της υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
Η συγκεκριμένη άσκηση είναι σίγουρα δύσκολη, τη στιγμή που τα ώριμα έργα για τα οποία υπάρχει η βεβαιότητα πως εάν ενταχθούν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν έγκαιρα προκειμένου να μην χαθούν πόροι, είναι λίγα. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να απορροφήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πως; Με την αλλαγή της στρατηγικής. Δηλαδή οι υφιστάμενες προσκλήσεις θα επιταχυνθούν και στόχος είναι μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης να εξαλειφθούν όλες οι εκκρεμότητες από πλευράς του Δημοσίου αλλά και μέσω της δημοσίευσης νέων στοχευμένων προσκλήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου