Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Εγκλήματα Ακροαριστερών 1942-1967

Ioannis Bougas προς 
5-4-2020
5/4/1944 Σφαγή 280 στην Κλεισούρα Καστοριάς!
Ο ΕΛΑΣ κάνει τη συνήθη "αντίστασή" του. Στήνει ενέδρα, σκοτώνει Γερμανούς και προσβάλει βάναυσα τις σορούς τους. Οι Γερμανοί έρχονται τότε και εγκληματούν σε αθώους, κυρίως γυναίκες!
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Με καθαρή υπαιτιότητα του ΚΚΕ, και μάλιστα ενός καπετάνιου του ΕΛΑΣ που αργότερα ξεκίνησε το Κομμουνιστικό κίνημα με την επίθεση στο Λιτόχωρο (30 Μαρτίου 1946) και τη δολοφονία 12 χωροφυλάκων, και με δράση πρωταγωνιστού στο Παιδομάζωμα, του Αλέξη Ρόσιου (Υψηλάντη), η τότε κωμόπολη 2000 κατοίκων και σήμερα μικρό χωριό 300 ψυχών, η Κλεισούρα Καστοριάς, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στους εγκληματίες Γερμανούς στις 5 Απριλίου 1944.


Η ανταρτοομάδα του Ρόσιου (που καταγόταν από τη Σιάτιστα) έστησε ενέδρα σε μιά παλιά γέφυρα κοντά στην Κλεισούρα σε Γερμανική φάλαγγα που εκινείτο από την Καστοριά προς το Αμύνταιο Κοζάνης και στη συμπλοκή που ακολούθησε σκότωσε 3 Γερμανούς μοτοσυκλετιστές που προηγούνταν. Μέχρι εδώ τίποτε κακό, εκτός ίσως ότι οι αντάρτες είχαν μείνει στην Κλεισούρα τις 2 προηγούμενες ημέρες και έστησαν την ενέδρα πολύ κοντά στο χωριό. Αυτά όμως που έκαναν οι αντάρτες στη συνέχεια προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη οργή στους Γερμανούς και εξέθεσαν τους κατοίκους της Κλεισούρας στην εγκληματική τους μανία για αντίποινα.
Οι αντάρτες ακρωτηρίασαν τους 3 νεκρούς στρατιώτες και ότι απέμεινε από τις σορούς τους, τους έστησαν στη γέφυρα, ενώ τις μοτοσυκλέτες τους τις μετέφεραν στην Κλεισούρα.
Οι Γερμανοί, ενώ στη αρχή καθησύχασαν τους κατοίκους που είχαν απομείνει στην Κλεισούρα –οι νέοι άνδρες είχαν ακολουθήσει στα βουνά τους αντάρτες άλλοι εθελοντικά και άλλοι υπό πίεση- όταν περικύκλωσαν το χωριό ξεκίνησαν ένα δίωρο φρίκης με εγκλήματα εναντίον όποιου έβρισκαν μπροστά τους και εμπρησμού των σπιτιών τους. Τα φονικά όπλα που χρησιμοποίησαν ήταν κυρίως ξιφολόγχες, μαχαίρια, δίστομοι πελέκεις και σε λίγες περιπτώσεις αυτόματα.
Στην τρομερή ομαδική σφαγή, εκτός των Γερμανών έλαβε μέρος και λόχος Γερμανοντυμένων ντόπιων Βουλγαρόφρονων της ΟΧΡΑΝΑ που είχε οργανωθεί από τον κομιτατζή ταγματάρχη Andon Kalchev (Αντώνη Κάλτσεφ) από τη Σπηλιά Καστοριάς.
Την ώρα της σφαγής των 280 κατοίκων, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν γυναίκες, και του εμπρησμού 150 τουλάχιστον σπιτιών, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ έκαναν ότι ακριβώς και στη σφαγή των Καλαβρύτων. Παρακαλοθούσαν από τις γύρω βουνοκορφές!
[Ο σφαγέας της Κλεισούρας, Γερμανός συνταγματάρχης Karl Schumers βρήκε τον δημιουργό του στις 18 Αυγούστου του 1944 κοντά στην Άρτα, όταν το αυτοκίνητό του πάτησε νάρκη του ΕΔΕΣ.
Ο Ρότσιος έγινε «ταξίαρχος» του «ΔΣΕ» έδρασε στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, πρωτοστάτησε ο ίδιος στο Παιδομάζωμα και η μονάδα του σε εγκλήματα. Εσεπέστρεψε στην Ελλάδα από το παραπέτσαμ το 1976. Έγινε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Γραφείου και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος!
Συνέγραψε βιβλίο με τα «κατορθώματά» του. Απεβίωσε το 2005]
(*) Την επίθεση του Ρόσιου στο Λιτόχωρο την γιορτάζει το ΚΚΕ ως πράξη ηρωϊκή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: